Za problematične voznike strožje kazni

Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična. (Foto: Barbara Leskovar)
Od danes naprej bodo varnost v cestnem prometu urejali štirje zakoni. Vsa prometna zakonodaja zdaj v pristojnosti ministrstva za promet. Kresalova: želimo premik v glavah neodgovornih voznikov.
Oglej si celoten članek

Kot je danes na tiskovni konferenci povedala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, bodo po novem namesto enega zakona varnost v cestnem prometu urejali štirje zakoni (o pravilih cestnega prometa, o cestah, o motornih vozilih in o voznikih).

Namen sprememb je doseči premike v glavah neodgovornih voznikov, pravi Kresalova.

Policiji več pristojnosti
Poudarek je predvsem na strožjih kaznih glede najbolj problematičnih voznikov, to je tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola in mamil. Policija bo imela večje pristojnosti glede odvzema vozila in vozniškega dovoljenja, prekrškarju pa bo dana možnost, če bo sodnik za to ugotovil ustrezne okoliščine, da se odloči za zdravljenje.

K spremembi zakonodaje je pripomogel tudi pritisk javnosti in sorodnikov treh umrlih v lanski nesreči pri Arji vasi. Spomnimo, 2. oktobra lani je Branko Maček pijan trčil v tri mlade Celjane, Petra Kračuna, Tjašo Koštomaj in Natašo Godec.

Po predlogu zakona o voznikih bodo morali kršitelji, ki jim bodo izrekli ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, obvezno na kontrolni zdravstveni pregled in program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo.

Za boljše usposabljanje kandidatov
Pri pripravi zakonodaje so posebno pozornost namenili dvigu standardov usposabljanja vseh sodelujočih pri usposabljanju kandidatov.

Z jutrišnjim dnem sicer celotna prometna zakonodaja prehaja v pristojnost prometnega ministrstva, zato je minister Patrick Vlačič pojasnil nekatere novosti, med njimi:

 

Pravosodni minister Aleš Zalar pa je predstavil novelo zakona o prekrških, ki za hujše prekrške predvideva začasen odvzem vozniškega dovoljenja vse do konca postopka o prekršku. V parlament bo romala septembra.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.