Za rekonstrukcijo ceste bodo rabili dve leti

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Po novem letu se začnejo večja gradbena dela, ki bodo predvidoma trajala 700 dni.
Oglej si celoten članek

Pripravljalna dela za rekonstrukcijo Letališke ceste v štiripasovnico so se že začela. Poleg odstranjevanja dreves ob sedanji vpadnici poteka priprava še enega pasu na mestih, kjer so bila ob letališki sedaj parkirna mesta. Na Mestni občini Ljubljana pravijo, da bodo z večjimi gradbenimi deli pričeli na začetku prihodnjega leta. 

"Dela se bodo pričela na zahodni strani, in sicer na severnem delu vozišča. Po južnem delu bo zagotovljen dvosmerni promet pod gradbiščnim režimom," pojasnjujejo na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MU Mestne občine Ljubljana. "Uvozni in krožišča se bodo urejala skladno z dinamiko na gradbišču. Pričelo se bo z izkopi in nasutjem, ureja se cesta, drugi komunalni vodi pa ne, vročevod bo končan v tem mesecu." Promet bo na tem območju potekal dvosmerno, tako da bodo normalno omogočeni dostopi do vseh stavb na Letališki cesti. 

Na območju BTC se je v zadnjem obdobju izvajalo več del. Konec avgusta so izvajali dela na območju krožišča Bratislavske in Leskovškove ceste ter Argentinske ulice. V začetku oktobra je bila zaradi rekonstrukcije več dni zaprta Šmartinska cesta na območju nadvoza čez ljubljansko obvoznico v smeri proti vzhodu. V drugi polovici oktobra je bila za ves promet zaprta Letališka cesta pri krožišču z Bratislavsko cesto.

 
Kaj pa parkirišča?

Vzdolž Letališke ceste je večje število parkirnih mest, ki so ob delavnikih zasedena. "Po novi ureditvi parkirnih mest na cesti ne bo," napovedujejo na Mestni občini Ljubljana, kjer ob tem dodajajo, da s parkirnimi mesti, ki so bila ob Letališki cesti, občina ni upravljala. Napovedujejo ureditev parkirišča, "kjer bodo urejena parkirna mesta, CNG polnilnica in končna postaja za LPP". Izgradnja parkirišča sicer ne spada v sklop pogodbe o rekonstrukciji Letališke ceste. 

Foto: Anže Petkovšek Letališka cesta

Na delo bo šel tudi Dars

Svoje načrte na tem območju ima tudi Dars. Predvidene so spremembe tako na priključku Letališke ceste na obvoznico kot na priključku z Leskoškove ceste. Rekonstrukcija omenjenih priključkov bo omogočila večjo pretočnost in tudi večjo prometno varnost, pojasnjujejo na Darsu. 

"Predvidoma v letu 2020 bomo začeli z rekonstrukcijo priključka Letališke ceste na obvoznico. Dejanski termin je odvisen od izvedbe javnega naročila ter uskladitve izvedbe z rekonstrukcijo Letališke ceste," o tem, kdaj bodo začeli z deli, pravijo na Darsu. 

Ureditvi priključka Letališke ceste bo sledila rekonstrukcija Leskoškove. "Najprej se bo uredil priključek Letališka, da bo lahko v času rekonstrukcije Leskoškove povečan promet voden po razširjeni in rekonstruirani Letališki cesti in priključku," dodajajo na Darsu. 

Pogodbena vrednost del v okviru rekonstrukcije Letališke ceste je 6.465.835,58 EUR z DDV, za izvedbo del pa sta bila izbrana ponudnika PZG, kot vodilni partner, in Prenova – Gradbenik ter trije podizvajalci, in sicer Javna razsvetljava (elektro inštalacije in oprema za javno razsvetljavo), Nigrad (del gradbenih del) in VOC Celje (del gradbeno asfalterskih del). Skladno s pogodbo morajo biti gradbena dela dokončana v roku 700 dni po sklenitvi pogodbe, ostala pogodbena dela pa v roku 800 dni. 

Kakšna bo nova Letališka cesta? 

Letališka cesta bo po prenovi štiripasovnica, na kateri bodo štiri nova krožišča. Prvo krožišče bo v bližini priključka na obvoznico, drugo v bližini Sparove poslovne stavbe, tretje v bližini uvoza v Sparov logistični center in četrto v križišču Letališke in Leskoškove ceste pri uvozu v BTC Loigistični center. 

Foto: Mestna občina Ljubljana Letališka cesta

V krožišču, umeščenem na stičišču Letališke in Bratislavske, je predvidena povezana na Zaloško cesto. Do Zaloške ceste je predviden tudi podaljšek iz drugega krožišča na Letališki (gledano iz smeri obvoznice). 

Foto: Mestna občina Ljubljana Letališka cesta

Načrtovana je tudi rekonstrukcija Leskoškove ceste, kjer je predvidena izgradnja polnega priključka na obvoznico, južno od priključka pa izgradnja novega krožišča, iz katerega bo mogoč prehod tudi do Bratislavske ceste. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:14 14. December 2019.

    jebe se men ne zivim v tem drekastem selu

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.