Za Ropa 10 tisoč evrov kazni

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je nekdanjega premiera obsodilo izdajanja tajnih podatkov.
Oglej si celoten članek

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je nekdanjega premiera Antona Ropa predlani obsodilo izdajanja tajnih podatkov v zvezi z izjavami o prisluškovalni aferi, piše današnje Delo. Takrat je okrajno sodišče Ropu prisodilo 10.000 evrov denarne kazni, ki jih bo sedaj moral poravnati.

Ropov zagovornik Emil Zakonjšek je po navedbah časnika dejal, da sodbe še niso prejeli. Vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič pa je pojasnila, da so jo že prejeli.

Rop je leta 2007, ko je bil poslanec, tedanjemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku izjavil, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 (ko je bil sam predsednik vlade) takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi.

"Afera pripomogla, da incidentov ni bilo več"

Na sodišču se je Rop zagovarjal, da je Vodušku v uradni izjavi povedal, da Slovenska varnostno-obveščevalna agencija (Sova) v skladu z zakonom spremlja nekatere incidente oziroma premike v sosednjih državah. Na tak način je hotel pojasniti le, da Sova deluje v skladu z zakonom oziroma da dela tisto, kar po predpisih mora - spremlja incidente na meji lastne države. Rop je dejal, da s to izjavo ni razkril nobenega tajnega podatka, sploh, ker je bilo na to temo v medijih že veliko napisanega.

Nekdanji premier se je na sodišču branil, da zaradi njegovega ravnanja ni bilo škodljivih posledic za meddržavne odnose. Po njegovem mnenju je afera pripomogla, da incidentov ni več bilo, državi pa sta pozneje uredili nekatera vprašanja, ki jih prej tudi zaradi incidentov nista mogli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:12 17. Januar 2015.

    Nakup Falcona je tudi njegovo maslo. Obstajajo nepreverjene govorice, da je bil kuhar pri Patriji. Da ne pozabimo kraje ene …

  • 19:13 15. Januar 2015.

    Tega škodljivca bi morali zaprti zaradi drugih rabot!

  • mph
    11:01 15. Januar 2015.

    Kako prosim??? To, da je izdal, da sta se dve barabi dogovarjali o incidentih je bila državna tajna?? Uau. NAGRADO …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.