Za selfija z novim bankovcem dobite iPad

Foto: ECB
Foto: ECB
Od torka naprej bodo v obtoku novi bankovci za deset evrov iz serije Evropa.
Oglej si celoten članek


Gre za drugi bankovec iz te serije, prenovljen bankovec za pet evrov je v obtoku od maja lani. Predvideni so tudi novi bankovci ostalih vrednosti, ki bodo po naraščajočem vrstnem redu glede na vrednost uvedeni postopno v naslednjih letih.

Bolj zaščiteni in bolj trpežni

Novi bankovec bo, kot zagotavljajo v ECB, lahko prepoznati, saj ima podoben videz kot bankovec za 10 evrov iz prve serije, ima pa več novih in izboljšanih zaščitnih elementov. V vodnem znaku in na hologramu je portret Evrope, lika iz grške mitologije, po katerem je celina dobila ime.

Poleg portreta Evrope na hologramu in v vodnem znaku je na bankovcu tudi smaragdno zelena številka, ki ob nagibanju spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro. Tako kot bankovce prve serije bo mogoče tudi nove bankovce enostavno ročno in vizualno preveriti z metodo "otip-pogled-nagib".

Bankovci za pet in deset evrov iz serije Evropa so bolj trpežni, saj so prevlečeni z zaščitnim premazom. To pomeni, da jih ne bo treba nadomeščati tako pogosto, s čimer se bodo znižali stroški in zmanjšal vpliv na okolje, so pojasnili v ECB.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.