Za Slovence je velika noč barvanje jajc

Foto: Žurnal24 Pirhi so simbol, s katerim najbolj povezujemo veliko noč. (Foto: Shutterstock)
Anketa. Nekaj manj kot 85 odstotkov Slovencev praznuje veliko noč, večina pa ta praznik povezuje z barvanjem velikonočnih jajčk.
Oglej si celoten članek

Zajček ni verjeten
V velikonočnega zajčka je kot majhen otrok verjelo 23,1 odstotka anketiranih.

Na vprašanje, katere stvari povezujejo z veliko nočjo, je kar 90,6 odstotka anketirancev odgovorilo, da z barvanjem velikonočnih jajčk oziroma pirhov. Le nekaj odstotkov manj je dobila velikonočna šunka, sledijo še pisanke, obisk maše in velikonočni zajec, ki zaključuje prvo peterko pojmov, ki jih povezujemo s tem praznikom.

Rezultati so med drugim tudi pokazali, da se večina anketiranih odloči pobarvati velikonočna jajčka doma, le 4,6 odstotka jih kupi v trgovini.

Anketo je izvedel inštitut Marketagent.com na vzorcu 500 oseb, starih od 20 do 59 let. Anketo so izvedli med 5. in 13. aprilom preko spleta.

Na petek se postimo

Raziskava je preverjala tudi postne navade na veliki petek. Nekaj več kot polovica anketiranih (53,4 odstotka) se drži posta na veliki petek. Po rezultatih sodeč se na veliki petek posti več žensk kot moških.

Nekaj več kot 60 odstotkov jih je zatrdilo, da so seznanjeni s prvotnim pomenom velike noči, 26,2 odstotka pa jih je povedalo, da so v celoti seznanjeni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.