Katastrofalen december v Ljubljani

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Močan je predvsem upad tujih gostov.
Oglej si celoten članek

V prestolnico ob koncu leta obiskovalce vabi le omejeno število sejemskih stojnic, saj so stojnice s hrano in pijačo z vladnim odlokom prepovedane. Prav tako ne bo silvestrovanja. Hotelirji medtem poročajo o nizki zasedenosti sob.

"Z zasedenostjo naših hotelov v decembru nismo zadovoljni. Decembrska zasedenost v ljubljanskih hotelih je letos namreč 30-odstotna, kar je v primerjavi z 90-odstotno zasedenostjo, ki je bila v tem času pred pojavom covida-19, malo," so za STA navedli v skupini Union Hotels Collection. Tudi za januar v Ljubljani zaenkrat ne kaže nič bolje.

Marsikateri hotel sicer na silvestrovo pripravlja silvestrsko večerjo. Skupina Union Hotels Collection jo bo za svoje in zunanje goste postregla v Unionski dvorani. "Glede na trenutne rezervacije pričakujemo več tujih gostov (približno 70 odstotkov) in rezervacije v zadnjem trenutku," so navedli. Zatrdili so, da bo večerja potekala v skladu z navodili pristojnih organov ter varno za goste in zaposlene.

Številke še vedno pod predepidemično ravnjo

Sicer je turistično leto, ki se izteka, v Ljubljani boljše od lanskega, a še naprej krepko pod letom 2019. V prvih 11 mesecih so v prestolnici po podatkih državnega statističnega urada našteli nekaj manj kot 378.350 prihodov turistov in nekaj več kot 788.000 njihovih prenočitev. To pomeni 50-odstotno rast prihodov in 48-odstotno povečanje števila prenočitev glede na prvih 11 mesecev lanskega leta, a hkrati še vedno 64 odstotkov manj prihodov in 62 odstotkov manj prenočitev kot v tem obdobju v predkoronskem letu 2019. Močan je predvsem upad tujih gostov, pojasnjujejo na Turizmu Ljubljana.

Tudi za december podatki najverjetneje ne bodo ugodni. Vlada je namreč v luči epidemije covida-19 z odlokom prepovedala strežbo hrane in pijače na tradicionalnih decembrskih sejemskih stojnicah, ki so v središče običajno privabile večje število ljudi. Odprte ostajajo stojnice z izdelki. Silvestrovanja na prostem letos v skladu z aktualnimi odloki vlade prav tako ne bo. Bo pa konec leta v prestolnici zaznamoval ekološki ognjemet z Ljubljanskega gradu.

dezurni@styria-media.si

turizem v številkah Toliko turistov nas je letos obiskalo

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 21:54 31. December 2021.

    V Ljubljani je samo samo smrad 6mescev megle pa smradu na tekoče leto.

  • 18:15 30. December 2021.

    ja kaj pa naj kdo v tej ljubljani počne,živ dolgčas

  • 17:18 30. December 2021.

    Jankoviću kučmo na glavo in ga v gatah peš poslat v Kočevsko reko, tam nima kaj za pokrasti

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.