Za uspeh se je treba odločiti in verjeti

Foto: Anže Petkovšek slovenija 14.04.14, Gasper Parte, mladi podjetnik, podjetnik, foto: Anze Petkovs
S. p. izračun. Gašper Parte zagnal portal, na katerem lahko izračunate vse stroške odprtja s. p.-ja.
Oglej si celoten članek

"V zadnjem čas smo Slovenci začeli razmišljati o cilju, ki ga želimo doseči. Počasi smo se začeli zavedati, da nam nihče ne bo ničesar dal in ničesar naredil namesto nas," meni IKT-strokovnjak Gašper Parte, ki je pred nekaj meseci stopil na podjetniško pot.

Pri svoji poslovni ideji je izhajal iz osebne izkušnje in težav, na katere je naletel pri odpiranju s. p.-ja. Tako je ta teden zagnal portal Sp-izracun.si, ki med drugim ponuja kalkulator, s katerim lahko posamezniki, ki razmišljajo o odprtju s. p.-ja, brezplačno izračunajo potencialne stroške glede na različne vnesene parametre – od želene mesečne plače do predvidene urne postavke. Kalkulator je usklajen z aktualno davčno zakonodajo in pri izračunu upošteva predvideno dolžino dopusta, bolniške, stroške bančnih storitev, prispevke in druge spremenljivke.

Portal podjetnikom omogoča tudi vodenje nadzora nad dohodki, prihodki in strankami ter izdajanje računov.

Ne vedo, kaj prinaša s. p.

"Želeli smo poenostaviti izračun ter omogočiti preprost in grafičen pregled poslovanja na podlagi številk, ki jih posamezniki vnesejo v portal," pojasnjuje Parte in dodaja, da se večina ne zaveda, kaj prinaša odprtje s. p.-ja, in ne gleda dovolj v naprej. "Ne vedo, da gre petina za prispevke, da morajo kriti vsak izostanek z dela in to upoštevati pri stroških," našteva.

Znajo ravnati z denarjem

26-letni podjetnik meni, da je za uspeh ključna odločitev, čeprav te številni prepričujejo, da bi bilo bolje drugače, in vera v svojo idejo. "Odločitve so tiste, ki te peljejo naprej. Treba je premagati strah," izpostavlja strokovnjak.

Kot pravi, se je njegova generacija v primerjavi s starejšo naučila ravnati z denarjem. "Denarja ne porabljamo po nepotrebnem in vsak izdatek prej nekajkrat premislimo, saj smo začeli živeti v obdobju, ko je treba varčevati in ravnati preudarno," še pojasnjuje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 07:52 22. April 2014.

    Me zanima, kdo odpira S.P na blef? Še vsakdo, ki se je podal v to, je najprej izračunal finančno plat, …

  • 23:03 21. April 2014.

    Take stvari skoraj nebi bile potrebne, ce nasa drzava nebi komplicirala z odpiranjem podjetij. Da ne govorimo o imenovanju podjetja …

  • 22:10 21. April 2014.

    Uporabna k lesena peč, ne vem zakaj bi se mogu registrirat in dat svoj mail, da bom spet dobil ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.