Za vijolično obarvano morje krivi kopalci?

Foto: A. Š.
Foto: A. Š.
Za nenavaden pojav, ko se je morje med Belimi skalami in rtom Ronek pred dnevi obarvalo vijolično, obstaja zelo velika verjetnost, da je bil vzrok v kalijevem hipermanganu.
Oglej si celoten članek

Vodja sektorja za varovanje obalnega morja pri upravi za pomorstvo Arturo Steffe je dejal, da so po analizi vzorcev, ki jih je opravil nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano iz Maribora, zaznali povečano vsebnost mangana, zaradi česar obstaja zelo velika verjetnost, da je obarvanost povzročil kalijev hipermangan.

Slednji se sicer uporablja v splošni rabi za razkuževanje živil oz. drugih predmetov in se v stiku z vodo obarva v violičasto barvo. Kot vsako razkužilo bi bil tudi kalijev hipermangan ob zaužitju brez razredčitve za človeka škodljiv, ker pa se dobro topi, v vodi postane hitro neškodljiv.

Na upravi za pomorstvo predvidevajo, da je do vnosa razkužila v morske vode prišlo tako, da so ga kopalci na divji plaži imeli za lastno uporabo in so ga po nesreči odvrgli v morje. Pojav oz. izvir vijoličaste barve je bil v bibavičnem pasu, torej med plimo in oseko.

Prvo informacijo o obarvanosti morja so na upravi za pomorstvo sicer prejeli prejšnji ponedeljek, nakar je sektor za varovanje obalnega morja poslal plovilo po vzorec obarvane vode. Ob prihodu plovila na kraj je bilo videti le še malo obarvanega morja, ki je nato v manj kot dveh urah od prve informacije o onesnaženju popolnoma izginilo. V naslednjih dneh so izvedli podrobne preglede tako morja kot tudi suhega dela bibavičastega pasu, da bi odkrili morebitni dodatni izvor obarvanja, vendar neuspešno.

Po enem tednu rednega nadzora področja ni bilo zaznati ponovnega obarvanja morja, je še spomnil Steffe.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.