"Za vsem je Kristus, ki vse ljubi do konca"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kristjani po vsem svetu praznujejo veliko noč, največji krščanski praznik, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja. Po cerkvah potekajo številna bogoslužja. Stres, Turnšek in Erniša spomnili na pomen velikonočnega sporočila.
Oglej si celoten članek

Na velikonočno jutro, ki ga verniki pričakajo po 40-dnevnem postu, se po tradicionalnem običaju mnogi v krogu družine zberejo ob velikonočnem zajtrku, za katerega so najbolj značilni pirhi, potica, šunka in hren. Po katoliških cerkvah pred tem pripravijo tudi jutranje vstajenjske procesije, praznične maše pa potekajo ves dan.

Stres: Naj zmagoslavno velikonočno sporočilo odjekne v današnji čas

Ljubljanski nadškof Anton Stres je vodil procesijo po ulicah v središču Ljubljane in za tem mašo v stolnici. Ob tem dejal, naj zmagoslavno velikonočno sporočilo odjekne v današnji čas. V pridigi je dejal, da so morali tudi apostoli prehoditi pot od nevere k veri. "Pravzaprav je bila zanje, ki so neposredno doživeli vso brezupnost, grozljivost in škandalozno katastrofo Jezusovega trpljenja in smrti, vera še težja, saj sta bila tudi njihov obup in razočaranje nad Jezusovim navideznim koncem neprimerno hujša," je dejal.

Razpoloženje na prvo velikonočno jutro, kot ga opisujejo evangelisti, je bilo po Stresovih besedah precej podobno našemu "zaradi različnih razočaranj in strahov, ki se zadnje čase plazijo tudi po naši domovini". "Naj tudi v ta naš sivi, borni in bedni trenutek odjekne zmagoslavno velikonočno sporočilo: 'Kristus je vstal!'" je pozval.

Turnšek vernike pozval, naj povedo, kaj zaznavajo za krizami

Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek je pri današnji velikonočni maši v Mariboru vernike pozval, naj povedo, kaj "zaznavajo z očmi vere za različnimi krizami, kaj za sovražnim govorom, kaj za pohvalami, kaj za Kočevskim rogom, Teharjami in Barbarinim rovom in kaj za 'klicem dobrote', za velikodušnostjo vseh, ki so darovali za najbolj prizadete v lanskih poplavah in drugih stiskah in potrebah..." "Za vsem prepoznavamo Kristusa, ki vse - žrtve in rablje, revne in bogate, tiste, ki sovražno govorijo, in tiste, ki blagoslavljajo - ljubi do konca," je dejal.

"Vidimo, kar vidimo v Jezusovi smrti, ko je z isto smrtjo, s katero so ga ljudje ubili, sam odrešil te iste ljudi. To je pogled in proces sprave, ki se prične pri žrtvi in konča pri rablju. Vstajenjska vera je potrebna tudi zato, da verjamemo, da se bo enkrat lahko to zgodilo tudi v naši domovini. Lahko pa se pri meni, v mojem srcu prične že zdaj," je dejal. Slovenija takšen pogled po njegovi oceni vedno bolj potrebuje.

Erniša poudaril pomen pozornosti za tiste, ki težko živijo

Evangeličanski škof Geza Erniša pa je v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah dejal, da "nas beseda velike noči bodri in opogumlja, da ni potrebno, da bi v tem svetu in med nami vse bilo tako prazno, hladno, nevljudno". V luči teh besed je treba sprejeti vsebino velike noči, ki je zapisana življenju in ne smrti, torej življenju, ki pa svoj pravi smisel in namen doseže v povezanosti s sočlovekom, je poudaril. "S posebno pozornostjo moramo zato ob teh praznikih misliti in medse sprejeti tiste, ki težko živijo in ki nimajo več moči, da bi krmilo življenja obrnili v pravo smer," je dejal.

Stres izpostavil pogum za spremembe, Erniša človečnost

Stres je v letošnji velikonočni poslanici poudaril pomen poguma, da vstanemo, se spremenimo in gremo naprej. Verjamemo, da bomo enkrat dokončno vstali, da ne bo več nevarnosti za ponoven padec ali celo propad, je dejal. Erniša pa je v velikonočni poslanici dejal, da moramo biti in ostati tudi bitja čustev, ki jih vodi potreba po ljubezni, pomoči in solidarnosti. S tem po njegovem prepričanju ohranjamo človečnost in kljubujemo nevarnosti, da postanemo civilizacija, v kateri je edini gospod in gospodar postal uspeh za vsako ceno.

Brezdomci kosili z nadškofom Turnškom, v Ljubljani barvali pirhe

Praznično je v teh dneh tudi za brezdomce. V Nadškofijski karitas Maribor, kjer se sicer skozi vse leto trudijo brezdomcem nuditi pomoč in kakovostno storitev, so jim v petek pripravili slovesno kosilo skupaj z nadškofom Marjanom Turnškom. Kot je povedal generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Darko Bračun, bo praznično vzdušje v teh dneh v sprejemališču in zavetišču za brezdomce ter tudi v ljudski kuhinji. V zavetišču, kje v povprečju prespi od 20 do 25 oseb, jim bodo pripravili velikonočni zajtrk.

Društvo prostovoljcev Vincencijeva zveza dobrote je za brezdomce v Ljubljani v petek dopoldne pripravilo križev pot. V soboto so v zavetišču za brezdomce, kje skrbijo za sedem brezdomcev, skupaj barvali pirhe in pripravljali velikonočne jedi, ki so jih tudi nesli blagoslovit. Velikonočni zajtrk pa bodo brezdomci v Ljubljani dobili v ponedeljek zjutraj, ko ga pripravljajo tako za tiste v zavetišču kot tudi za tiste, ki prihajajo v dnevni center.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:46 31. Marec 2013.

    Dalmacija in krščanska ljubezen vas željno pričakujeta . Mogoče bomo zažgali tudi vas !<br />http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/anti-eu-kampanja-u-3-dana-2-puta-zapalili-europsku-zastavu-308523

  • mph
    12:21 31. Marec 2013.

    Mah, če je res Kristus za vsem in ljubi vse do konca, potem predvidevam, da ljubi do konca tudi pedofilske …

  • 11:34 31. Marec 2013.

    Če imate z njim tako pristen odnos , zakaj se potem lotevate otrok. Dej spel se črnuh !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.