Za zdravljenje s konopljo le še danes in jutri

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Do danes zjutraj je podporo legalizaciji konoplje v zdravstvene namene oddalo že več kot štiri tisoč ljudi. Da bo predlog zakona lahko šel v zakonodajno proceduro, pa je treba do vključno jutri zbrati skupno pet tisoč podpisov.
Oglej si celoten članek

"Število zbranih podpisov vztrajno raste in smo optimistični," o približevanju cilju pravi Jaka Bitenc iz Slovenskega konopljinega socialnega kluba (SKSK). "Konoplja je po naših izkušnjah najboljše zdravilo, dokazano proti 105 boleznim. Sam si lajšam diabetes z oljem,“ dodaja. Pri SKSK so po njegovih besedah od leta 2010 pomagali številnim ljudem. "Več kot 500 jih je poiskalo pomoč, med temi so bili bolniki z rakom, glavkomom in diabetiki in veliko od teh je ozdravljenih," razlaga, poleg tega pa so, kot še pravi, povezani tudi z onkološkim inštitutom, od koder v SKSK napotijo veliko pacientov.

Šarmanova: Morali bi jo uporabljati v zdravstvu

O zdravilnosti konoplje na raznih forumih poročajo številni, njeno uporabo v zdravstvu pa podpira tudi zdravnica Majda Šarman, sicer predstojnica oddelka intenzivne terapije, nege, anestezije in terapije bolečin v Splošni bolnišnici Ptuj. "Učinke kanabinoidov poznamo že zelo dolgo tudi pri nas. Vsekakor bi tudi pri nas morali urediti vse, da bi lahko kanabis uporabljali v medicinske namene, tako kot to imajo urejeno že v nekaterih evropskih deželah," je prepričana Šarmanova.

"Industriji ni mar za človeka"

Glavno oviro do zakonske ureditve Bitenc vidi v pomanjkanju politične volje in v industriji, ki "hlepi za denarjem in ji za človekova življenja ni mar". Če bo konoplja vendarle dobila dovoljenje za zdravljenje, pa je prepričan, da bo eden od prvih pozitivnih učinkov razbremenitev zdravstvenega sistema. "Ljudje bi si lahko sami posadili zdravilo, samooskrba je ključnega pomena," je prepričan.

Podpisi se zbirajo za tri predloge zakonov, in sicer za predlog zakona o samozdravljenju, o konoplji in o osnovnem bivanju. Tisti, ki želijo podpreti predlog, lahko to še danes in jutri storijo osebno na upravni enoti, zbiranje je organizirano tudi v domovih za upokojence in zdravstvenih domovih, z digitalnim podpisom pa lahko svoj podporo oddate tudi prek portala E-uprava.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:02 12. December 2013.

    lepo da se odvija

  • 17:22 11. December 2013.

    Koliko svobode?<br />Koliko svobode je danes dano izkusiti človeku, ki živi v svetu, kjer vedenje ljudi vse bolj določa logika …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.