Za zdravo prihodnost

Foto: Žurnal24 Marko Vudrag meni, da bi se morali ljudje dejavneje vključevati v preventivne pr
Zdravje. Stanje na Goriškem slabše od slovenskega povprečja.
Oglej si celoten članek

“Zdravje je ključno za doseganje ekonomskega in družbenega napredka, zato bi moralo biti imperativ, dejstvo pa je, da sam zdravstveni sektor ne more zagotoviti zdravja,” je na včerajšnjem strokovnem posvetu ob svetovnem dnevu zdravja z naslovom 1.000 mest, 1.000 življenj – zdravje v mestih šteje v dvorani mestne občine povedal strokovni direktor novogoriškega zavoda za zdravstveno varstvo Marko Vudrag.

Kliče po revoluciji

Skupaj za zdravje
Zdravje se ponuja. V Luciji bo v sklopu prireditve Skupaj delamo za zdravje živahno vso soboto. Po jutranjem merjenju holesterola in krvnega sladkorja se bo ob 9. uri začel test hoje na dva kilometra, zdravniki bodo merili krvni pritisk, srčni utrip in različne telesne indekse. Predstavljeni bodo preventivni programi, ob 11.30 pa se bo začel še tradicionalni pohod Mojmirja Kovača. Podobno prireditev z začetkom ob 8.30 ob koprski železniški postaji in dvournim pohodom do Škocjankega zatoka organizira v soboto tudi ZD Koper.

Kot največji izziv aktualne zdravstvene politike je omenil neenakosti pri dostopu do zdravstvenih storitev in dodal, da to kliče k socialni in politični revoluciji, ki terja redefinicijo družbenih in zdravstvenih politik. Poudaril je, da bi bilo treba vse ustanove na lokalni ravni povezati v mrežo z namenom odpravljanja omenjene neenakosti, promoviranja zdravja in okrepitve preventivnih programov za zgodnje odkrivanje bolezni.

Razmere niso rožnate
O stanju zdravja in obolelosti v regiji je povedal, da se populacija stara, saj je na Goriškem kar 18 odstotkov prebivalcev starejših od 65 let, kar je za dva odstotka več od nacionalnega povprečja. Mlajših od 15 let pa je manj od slovenskega povprečja. Tudi rakava obolenja in bolezni srca in ožilja so v regiji bolj razširjena od slovenskega povprečja, za populacijo tega območja pa je značilna tudi višja umrljivost kot v Sloveniji na splošno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.