Zabodeno Vanjo rešili s 30 litri krvi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pri gozdarski šoli v Postojni se je 11. oktobra predlani odvila prava grozljivka. Hristijan Bozov je Vanjo Z. najmanj 12-krat zabodel z nožem, ji celo predrl srce. Komaj je preživela, njega pa so obsodili na dolgoletni zapor, a mu zdaj znižali kazen.
Oglej si celoten članek

Tragična zgodba, ki se predlani le po največji sreči ni končala s smrtjo takrat 22-letne Vanje Z., se bere kot kriminalka. Vanja je poročena, tako kot tudi dve leti starejši Hristijan Bozov. Oba para sta delala v podjetju Eurobox v Podskrajniku blizu Cerknice, vendar ne vsi v istih izmenah in istih halah. Sta pa bila v službi dostikrat skupaj Vanja Z. in Bozov.

Foto: N. A. Hristijan Bozov Skrivaj jo je fotografiral

Očitno mu je bila všeč, saj naj bi jo skoraj leto dni zalezoval, ji nosil sadne malice, jo skrivoma opazoval izza delovnega stroja. Očitno jo je tudi, prav tako skrivaj, fotografiral, saj so na njegovem telefonu kasneje našli slike njenega dekolteja. Čeprav ji ni nikoli odkrito dejal, da si je želi, jo je vabil na pogovore na štiri oči, ki jih je zavračala in se ga začela na sploh izogibati. Po svojih besedah na sodišču ni hotela imeti nič ne z njim ne z njegovo ženo, ki da je ljubosumna, sploh pa ima rada svojega moža. In četudi bi bila samska, je Postonjčan, sicer državljan Slovenije in Severne Makedonije, ne bi zanimal.

Zaradi nadlegovanja je zaprosila za premestitev v drugo izmeno, v čemer so ji ustregli, ker pa ni prenehal z nadlegovanjem, je nazadnje dala odpoved. Ker je zamenjal službo tudi Hristov, se je premislila in ostala v podjetju, kjer so bili z njenim delom izredno zadovoljni. Z njim je prekinila vse stike, a to ni preprečilo njegovega brezobzirnega napada.

Po napadu še možganska kap

Ta se je zgodil v ponedeljek, 11. oktobra 2021, nekaj pred pol sedmo zjutraj. S kakšnim izgovorom je Bozov prepričal Vanjo Z. v srečanje pri srednji gozdarski in lesarski šoli v Postojni, niti ni znano, saj tudi sama ni mogla tega pojasniti sodišču. Po napadu je namreč zaradi izgube krvi doživela dve možganski kapi in ima zato težave s spominom.

Znano pa je, da jo je na mesto sestanka z nočne izmene pripeljal sodelavec. Tam je že čakal Bozov in jo skušal zvabiti v svojega opla. Ker ni hotela vstopiti, jo je začel vleči in dušiti, eni roki je že držal nož. Zagotovila mu je, da bo tiho, če jo izpusti, in ko je to storil, je začela klicati na pomoč. Takrat jo je začel zabadati, poškodoval ji je jetra, pljuča, vrat, naredil luknjo v srce.

Rešil jo je njen bivši sodelavec in prijatelj , ki je doma v neposredni bližini in je na balkonu kadil. Ko je pritekel, je Bozov sedel na njej in jo po poročanju Slovenskih novic neusmiljeno zabadal v trup, potem pa sedel v avto in se odpeljal. Če ne bi bilo tega prijatelja, bi skoraj zagotovo obležala mrtva.

Ni bil ljubosumen

Vanjo Z. so v ljubljanskem Kliničnem centru v dveh dneh večkrat operirali in za tranfuzije porabili 30 litrov krvi. Tudi zdravniki so se čudili, da je preživela. Bozova so dve uri kasneje aretirali v bližnjem bloku, kjer živi.

Čeprav je njegova obramba vztrajala, da je šlo za hipno dejanje in bi mu morali soditi za poskus uboja, za katerega je zagroženih od pet do 15 let zapora, ga je senat koprskega okrožnega sodišča konec oktobra lani obsodil za poskus umora, grozilo mu je torej do 30 let aresta. Tožilka Vesna Medica jih je predlagala 21, dobil jih je 18. Kot je predsednik senata Matevž Gros argumentiral kazen, je šlo za brezobzirno dejanje iz maščevanja ter očitno mešanico ljubosumja in jeze, ker se niso uresničile njegove želje.

Na sodbo sta se pritožila tako tožilstvo kot obramba, Bozova zagovarja odvetnica Sanja Sega. "Višje sodišče v Kopru je pritožbi zagovornice obtoženca delno ugodilo in sodbo sodišča prve stopnje spremenilo v opisu tako, da je izpustilo del besedila (nanašajoč se na ljubosumje in druge nizkotne nagibe), v odločbi o sankciji pa tako, da je kazen znižalo z 18 na 17 let zapora. V preostalem delu je pritožbo zagovornice in pritožbo državnega tožilstva v celoti zavrnilo," nam je sporočila predsednica sodišča mag. Samanta Nusdorfer.

Vanjo Z. so s premoženjskopravnim zahtevkom v višini 104.000 evre napotili na pravdo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 16:19 11. Junij 2023.

    Volili smo in še vedno volimo (in jih bomo zelo očitno volili še dolgo) iste, ki nam požare podtikajo in …

  • 20:44 10. Junij 2023.

    Kaj naredi nekomu 30litrov tuje krvi ?. Kompatibilnost je samo na testu krvne grupe in rhesus faktorja. Kaj pa ostalo...?

  • 15:39 10. Junij 2023.

    Želim in Upam, da se v ćuzi stušira s prižganim fenom v roki..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.