Začasne zaposlitve izkoriščajo

Foto: Žurnal24 (Foto: Mediaspeed)
Ideja vlade. Zaposlitev za določen čas bi bila pri istem delodajalcu dovoljena štiri leta in ne več samo dve leti. Sindikati. To bi bila dodatna nestabilnost, predvsem za mlade.
Oglej si celoten članek
214 tisoč od dobrih 744 tisoč zaposlenih v Sloveniji dela za določen čas.

80 odstotkov delovnih mest, ki so jih lani ponujali delodajalci, so bila za določen čas (največ v predelovalni dejavnosti).

37 tisoč od 110 tisoč brezposelnih je na zavodu pristalo, ker se jim je iztekla zaposlitev za določen čas.

Zaposlovanje. Če so lahko delavci po trenutno obstoječi zakonodaji pri istem delodajalcu za določen čas neprekinjeno zaposleni največ dve leti, pa še to le na istem delovnem mestu, vlada po naših neuradnih informacijah zdaj razmišlja, da bi omejitev podaljšala na štiri leta, pri čemer pa ne bi bilo pomembno, ali bi delavec pri delodajalcu delal na istem ali drugem delovnem mestu. Še več, tudi če bi delavec dve leti delal neposredno pri delodajalcu, dve leti pa za istega delodajalca prek agencije, bi bila s tem izpolnjena štiriletna kvota.

Delavcem odpravnina?
Poleg tega naj bi vlada širila razloge, ki dovoljujejo sklepanje pogodb o zaposlitvi za določen čas, trdi naš vir. Po zdajšnji zakonodaji se pogodba za določen čas lahko sklene med drugim, kadar ima podjetje začasno povečan obseg dela ali kadar gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca oziroma opravljanje sezonskega ali projektnega dela ... Kateri novi razlogi bodo dodani, naj se vlada še ne bi izjasnila. Bi pa po drugi strani menda rada tudi delavcem, ki so zaposleni za določen čas, dala pravico do odpravnine.

Kaj predpisuje zakon?
Kazen. Če delavec ostane na delu tudi po dveh letih, se šteje, da je sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

"Čas pravljic je mimo"
Vladna izhodišča tako delodajalci kot sindikati označujejo kot protislovna. “Čas pravljic je glede na gospodarske razmere mimo. Zelo dvomim, da bi minister ponudil, da bi bilo lahko delo za določen čas namesto dve leti štiri leta. Kot jaz vem, se bojujejo proti temu,” pravi Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije, kjer bi bili sicer s podaljšanjem dovoljenega zaposlovanja za določen čas zadovoljni, a brez odpravnine.

Stalno sem bila negotova, ali bo pogodba podaljšana. Počutila sem se kot drugorazredni delavec. Načrti za lastno stanovanje in družino so bili premaknjeni še najmanj za dve leti. Na koncu so me pa kljub obljubam vrgli na cesto in vzeli drugega, spet za določen čas.
J. K., 31 let

Nekateri delodajalci podaljšujejo pogodbe za en mesec, tri mesece, in če bi to verižili štiri leta, to ne bi prispevalo h kakovostnemu delovnemu razmerju,” meni Jaka Počivavšek iz Pergama. Kot pravi, je treba zaposlovanje za določen čas omejiti, ker so praktično vse nove zaposlitve za določen čas. “Če želimo to doseči, potem širjenje možnosti za delo za določen čas in podaljševanje nista prava rešitev. Namen bi bil izničen,” poudarja. Se mu pa zdi dobra rešitev, da bi v kvoto začasnega dela štelo katerokoli delo v določenem podjetju in ne več le isto delo: “To je pozitivno, ker smo zdaj imeli razne položaje, ko so delodajalci malo spremenili naziv delovnega mesta in rekli, da je to zdaj nekaj drugega, čeprav je bilo ves čas isto.

V novi službi so me za določen čas sprva zaposlili za eno leto. Kljub dogovoru, da me po enem letu zaposlijo redno, so mi znova ponudili pogodbo za določen čas. Imam dva šoloobvezna otroka in moža, ki ima svoj s. p. Zato imam pripravljen rezervni načrt; iščem drugo službo.
H. S., 40 let

 

Vsako podaljševanje zaposlitev za določen čas pomeni dodatno nestabilnost predvsem za mlade, ki največ delajo za določen čas in si v bistvu ne morejo urediti normalnega življenja," se z morebitnim podaljšanjem omejitve ne strinja niti šef Konfederacije sindikatov 90 Slovenije (KS 90) Peter Majcen. Če bo ta predlog obveljal, mu bodo ostro nasprotovali, napoveduje: “Tak delavec je pod pritiskom, da mu delodajalec dela ne bo podaljšal, poleg tega mu po navadi podaljšuje po par mesecev in ga s tem drži na kratko. To je nesprejemljivo.

 

MINI INTERVJU – Tomaž Dimnik, MojeDelo.com

Del za določen čas največ v trgovini

Kakšne bi bile po vašem mnenju posledice podaljševanja omejitve zaposlovanja za določen čas na štiri leta?
Delodajalci bi zaradi fleksibilnosti manj zaposlovali za nedoločen čas ter več in dlje za določen čas. To je lahko tudi prednost.

In kakšna je prednost za delavca?
Prednost zaposlitve za določen čas je, da je delavec fleksibilen, da ni na enem mestu in da gre naprej. Drugo je, da mora biti pač dober. Če je zaposlen za določen čas in je dober, ga bodo jasno obdržali. Podjetja se odločajo za zaposlovanje za določen čas, ker zakon ne omogoča hitrega zaposlovanja, ko podjetje raste, in odpuščanja, ko se mora krčiti. Menim – vsaj v svetu tako kaže –, da bo šlo vse v ta trend.

V katerih dejavnostih se največ zaposluje za določen čas?
Zelo veliko povpraševanja je po prodajalcih; na začetku jih vzamejo za določen čas, da vidijo, kakšni prodajalci so. Problem je v tem, da ti človeka vzameš, pol leta ga imaš, ni rezultatov, se ne vklopi, in bi bilo precej nerazumno človeka zaposliti za nedoločen čas in se potem ubadati s tem, kako se ga boš rešil.

 

Foto: Žurnal24 null

Na zavod, četudi zaposleni
Brezposelni. Osebe, ki se jim je večkrat iztekla zaposlitev za določen čas, se lahko vsakokrat prijavijo na zavod za zaposlovanje, saj število prijav ni omejeno. Brezposelnim se v takih primerih denarno nadomestilo ne zniža, odgovarjajo na ministrstvu za delo. Mora pa biti oseba med prvim in drugim prejemanjem nadomestila zaposlena vsaj devet mesecev, da je ponovno upravičena do nadomestila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.