Začeli vsaj dve leti prepozno

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Apeku frekvence za mobilni internet 800 Mhz nikakor ne bo uspelo podeliti do konca letošnjega leta.
Oglej si celoten članek

Zaradi kompleksnosti situacije ni mogoča podelitev 800 Mhz frekvence do konca tega leta in kdor to zahteva, se tega ne zaveda, je povedal direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Franc Dolenc na predstavitvi poteka podeljevanja frekvenc za razvoj mobilnih omrežij 4G. Izpostavil je, da razpisa, kot je v pripravi sedaj, agencija še ni pripravljala, odkar so z njim lani pričeli, pa se držijo v začetku zastavljene časovnice. „Dejstvo je, da je agencija relativno pozno začela s tem projektom, dve do tri leta kasneje kot večina drugih evropskih regulatorjev, časa ne moremo zavrteti nazaj,“ je poudaril Dolenc.

Frekvence 800 Mhz bodo podelili na paketni dražbi skupaj z drugimi pasovnimi širinami za prihodnjih 15 let. Izpeljati jo nameravajo februarja prihodnje leto, do sredine leta 2014 nameravajo podpisati pogodbe z dražitelji, operaterji pa bi lahko frekvence konec prihodnjega leta že aktivno uporabljali. Razpis bodo objavili še pred koncem leta, vendar morajo imeti na operaterji dva meseca časa za pripravo na dražbo. Za draženje večih frekvenc naenkrat so se sicer odločale tudi druge evropske države.

Preganja jih Evropa

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa od Apeka zahteva, da naj postopke podeljevanja frekvence 800 Mhz izpelje do konca letošnjega leta. Da je rok za podelitev frekvence 800 Mhz za članice Evropske unije potekel že v začetku tega leta, je Slovenijo neformalno že opozorila tudi Evropska komisija.

Dolenc je poudaril, da se postopki ne želijo prehitevati, saj jih nenazadnje omejujejo tudi zakonski roki za izvedbo postopkov, ki se jih morajo držati. Na Apeku si prizadevajo tudi, da bi pred dražbo razčistili vse dileme, ki bi utegnile kasneje povzročiti zaplete pri podeljevanju, morebitne tožbe ali celo razveljavitev dražbe, s čimer so se že soočali v nekaterih drugih evropskih državah. Do septembra bodo tako pripravili informacijski memorandum, v katerega bodo zapisali vse strateške cilje in podrobnosti.

Želijo konkurenčnost

Med tremi ključnimi cilji je Dolenc izpostavil najprej zahtevo, da bo z mobilnim internetom pokrita vsa Slovenija, tudi oddaljeni deli, kjer ni fiksnega omrežja in bi bila njegova vzpostavitev predraga. Apek želi pri podeljevanju postaviti take pogoje, ki bodo zagotavljali konkurenco med ponudniki; da bodo lahko svoj delež dobili tudi manjši operaterji in da bodo vsi dobili tak set frekvenc, ki jim bo omogočal preživetje na trgu. „Problem konkurenčnosti nam predstavlja poseben izziv, vendar ne morem objaviti vseh prijemov, o katerih razmišljamo, da bi bil volk sit in koza cela,“ je dodal Dolenc. Nenazadnje pa si bodo prizadevali še za optimalno koncesnino. Glede na izkušnje iz drugih držav, bi lahko Slovenija za frekvence iztržila med 100 in 200 milijoni evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.