Začenjajo ocenjevati škodo

Foto: Saša Despot Neurje v Ljubljani Foto: Saša Despot Neurje v Ljubljani Foto: Bralec neurje Foto: Bralec Alen Posledice neurja v Piranu Foto: Bralec Alen Posledice neurja v Piranu Foto: Bralec Alen Posledice neurja v Piranu
Orkanski veter je po vsej državi povzročil nemalo škode. Podiral je drevesa, odkrival strehe, celo potonila je jahta. Danes bodo na delu komisije, ki bodo ocenjevale škodo.
Oglej si celoten članek

Močan veter, ki je včeraj popoldne odkrival strehe, lomil veje in podiral drevesa, je včeraj popoldne v prometu in tudi sicer napravil precej škode in nevšečnosti.

Danes še ne bodo vsega pospravili

V Ljubljani že od jutra odstranjujejo podrta drevesa po parkih, igriščih in v okolici pokopališča Žale. Vodja arboristov v podjetju Tisa Erik Vidmar je povedal, da imajo na terenu vse ekipe, javne površine pa urejata tudi podjetji Snaga in KPL. "Česa takega Ljubljana še ni doživela," je poudaril. Sam se namreč ne spomni, da bi veter podrl toliko in tako zelo velika drevesa, kot se je to zgodilo včeraj. Iz podrtega drevja v njihovem podjetju naredijo sekance, dela pa danes zagotovo ne bodo končali. Celoten obseg škode namreč še ni znan.

Foto: bralka neurje celje Zaprte ceste

Podrta drevesa so ohromila promet v nekaterih delih Celja, Žalca, Polzele, Velenja in tudi v večjem delu Koroške. Zaradi odstranjevanja podrtega drevja so bile nekaj časa zaprte ceste Ložnica–Pirešica, Polzela–Velenje, Dravograd–Trbonje, Slovenj Gradec–Kotlje–Ravne, Arja vas–Žalec, Šentrupert–Kaplja vas in druge. Zaradi podrtega semaforja je bila v Celju nekaj časa zaprta Mariborska cesta. Poleg podrtih dreves je bil promet v Celju in okolici oviran zaradi strešnikov, kamenja in drugega, kar je veter prinesel na vozišča.

Popravljal streho in padel

Štiriinštiridesetletnik iz Polzele je po neurju poskušal popraviti škodo, ki mu jo je z razkritjem strehe povzročil močan veter. Na strehi mu je spodrsnilo in padel je približno štiri metre in pol v globino. Pri padcu se je hudo poškodoval.

Odkrivalo je strehe

Močan veter je številne nevščenosti povzročal tudi na širšem območju Ljubljane. Odkril je strehe na približno 50 objektih, med drugim tudi s poslopja Pediatrične klinike, Festivalne dvorane, Nove Ljubljanske banke ter dveh trgovskih centrov na Viču in v središču prestolnice.

V Grosuplju je orkanski veter razkril streho na poslovni stavbi na Taborski cesti in kovinsko kritino raznesel na vse strani, med drugim tudi na več kot sto metrov oddaljeno igrišče otroškega vrtca. Prav tako je v Grosuplju odneslo del strehe občinske stavbe.

Po podatkih območnih centrov za obveščanje je močan veter, ki je na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju pihal med 17. uro in 18.30, podrl več dreves na Trebanjskem, v Mirnski dolini, na območju Novega mesta, v Beli in Suhi krajini ter na območju Brežic in Krškega. Veter je ponekod tudi delno razkril strehe.

Razkrilo je tudi proizvodne prostore tovarne Emok v Dolenji Trebuši v Občini Tolmin. Posredovali so gasilci, ki so s ponjavami prekrili 120 kvadratnih metrov strehe.

V Občini Cerkno je sunek vetra poškodoval strehe štirih objektov. Gasilci so del poškodovanih streh prekrili s folijo, del pa s strešno kritino.

Foto: Bralec Alen Posledice neurja v Piranu Potonila jahta, lastnik poškodovan

Malo pred 16. uro je 62-letni Poljak v neurju poskušal privezati 8,5-metrsko jahto na motorni pogon na komunalnem privezu ob stari Semedelski cesti v Kopru. Zaradi razburkanega morja in močnih sunkov vetra je hotel s silo telesa zavarovati plovilo, ob tem pa si je poškodoval roko. Odpeljali so ga v bolnišnico Izola, plovilo pa se je potopilo.

Reševali kopalce

Včeraj popoldne so med glavnim strunjanskim kopališčem in Rtičem Strunjan ob morju ostali ujeti trije ljudje. Posredovali so gasilci, ki so ujete  pospremili do kopališča. Poškodovanih na srečo ni bilo.

Naredite fotografije

Zavarovalnica Triglav sporoča, da lahko zavarovanci škodo prijavijo prek spletne strani Triglav.si ali brezplačne številka 080 555 555. Škodo na vozilih pa lahko prijavijo tudi s pomočjo mobilne aplikacije, ki jo brezplačno namestijo prek Apple App Stora in Google Playja.

V primeru nastale škode sledite naslednjim korakom:

1.    Najprej zavarujte človeška življenja.
2.    Preprečite nadaljnjo škodo.
3.    Če je le mogoče, naredite nekaj fotografij nastale škode.
4.    Preverite zavarovano kritje na zavarovalnih policah in prijavite škodo.
5.    Če so razmere varne, začnite s popravilom, istočasno pa poskrbite, da se do prihoda cenilca zavarovalnice ohranijo dokazila o nastali škodi.

Imate fotografije škode po neurju? Pošljite nam jih preko spodnjega obrazca. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.