"Zadevam gledamo v čreva!"

Foto: Žurnal24 (Foto: žurnal24grafika)
Obramba. Statistiki v bran verodostojnosti podatkov, Pahor v bran Križaniču.
Oglej si celoten članek

Minister za finance Franc Križanič je predsedniku vlade Borutu Pahorju poslal 141 strani pojasnil, zakaj naj ga ne razreši, kot je predlagalo računsko sodišče. Njegov predsednik Igor Šoltes ocenjuje, da v odgovoru "niso navedena nova dejstva in okoliščine".

Pahor mora svojo odločitev sporočiti najpozneje čez en teden. Neuradno je slišati, da se bo Šoltesu zahvalil za opozorila, razrešitve Križaniča pa ne bo predlagal.

Daleč smo od Grčije!
Primerjava. “Sistem je urejen, ni ga mogoče primerjati z Grčijo,” zagotavlja Križmanova. Pri nas so bili predstavniki Eurostata en dan in pol, zadnjič leta 2008. V Grčiji pa so preživeli 54 dni, od tega je en obisk trajal 40 dni, je ponazoril Flajs.

“Pravil si nismo izmislili”
Napačno evidentiranje, ki ga očita računsko sodišče, naj bi zamegljevalo tudi podatke o dolgu države. “Dvakrat sem prebrala revizijsko poročilo in nikjer ne piše, da bi bil dolg prikazan napačno. Ne glede na to, kako je knjiženo, mi zadevi gledamo v čreva in ji pridemo do konca,” je povedala direktorica statističnega urada Irena Križman.

“Vse podatke pripravljajo skladno z metodologijo, ki si je ni izmislilo ne ministrstvo za finance ne računsko sodišče, ampak je enaka za vse države članice,” pa je zagotovil Stane Vencelj, ki je na ministrstvu za finance odgovoren za bilance javnega sektorja. Ena od zahtev računskega sodišča je, naj družbe, ki za državo gradijo infrastrukturo, to skupaj z dolgovi zanjo predajo državi. Andrej Flajs s statističnega urada posebnega razloga za to ne vidi. "Najbrž nekdo, ki jo gradi, pričakuje prihodke, s katerimi bo poplačal posojila," je pojasnil in dodal, da Dars ni naša posebnost, ampak ga imajo tudi Francozi, Avstrijci in Nemci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.