Zadnja leta starši bolj ozaveščeni

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Starši so v zadnjih letih bolj ozaveščeni in pri prevozu otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme, ocenjujejo na policiji. Lani so zabeležili skoraj 1.500 kršitev.
Oglej si celoten članek

Na policiji natančne statistike o vrstah kršitev, povezanih s prevozi otrok, ne vodijo. Razpolagajo pa s podatkom o kršitvi 16. odstavka 102. člena ZVCP-1, za katero je predpisana globa 120 evrov. Ta določa, da mora biti otrok, ki je mlajši od 12 let ali manjši od 150 cm, med vožnjo v dvoslednem motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni rasti in telesni masi. "V osebnem avtomobilu, v katerem zaradi konstrukcijskih lastnosti avtomobila otroka ni mogoče zavarovati na tak način, sme sedeti tak otrok le na zadnjem sedežu. Policisti so v letu 2009 ugotovili 1.648 kršitev tega člena pri prevozu otrok, od tega 12 v prometnih nesrečah," pravi Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi pri policiji.

Zanimivo, po podatkih, ki so nam jih posredovali za predlani, so zabeležili enako število kršitev, povezanih z nepravilnim prevozom otrok. Sicer je bilo leta 2008 v prometnih nesrečah udeleženih 431 otrok. Trije so umrli, v 17 primerih pa so policisti ugotovili, da so otroci v trenutku nesreče v avtomobilu sedeli nepravilno.

Na policiji z zadovoljstvom ugotavljajo še, "da so starši že bolj ozaveščeni in pri prevozu otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.