Bo Pirc Musarjeva Kučanova dolžnica in zakaj Janša ne podpre Logarja

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V zadnjem prevolilnem televizijske soočenju se merijo štirje kandidati, ki jim glede na zadnjo javnomnenjsko raziskavo Mediane kaže najbolje.
Oglej si celoten članek

V studio so Anže Logar, Nataša Pirc Musar, Milan Brglez in Vladimir Prebilič.

Bo Pirčeva Kučanova dolžnica?

Nataša Pirc Musar se je skušala izogniti vprašanju voditelja Uroša Slaka, ali bo, ker jo je nekdanji predsednik Kučan podprl na volitvah, zdaj njegova dolžnica in bo lahko vlekel niti iz ozadja. Povedala je, da so jo podprli številni politiki, funkcionarji ter tudi estradniki. "Kdo drug, kot edina živeča predsednika najbolje vesta, kaj pomeni funkcija predsednika in kdo je zanjo primeren?" je dejala. Kot je znano, ja Pirc Musarjevo podprl tudi nekdanji predsednik Türk.

"Med nama je precejšnja razlika, mene podpirajo navadni ljudje"

Vladimir Prebilič ocenjuje, da je praksa vmešavanja nekdanjih predsednikov v predsedniško kampanjo vsaj nenavadna. Dodaja pa še, da njega podpirajo navadni ljudje in ne estradniki in nekdanji funkcionarji, kar pomeni, da je osebno bližje ljudem kot Pirčeva. Milan Brglez pa je Pirc Musarjevi ponovno očital, da je odvisna od podpore elit.

Zadnja javnomnenjska raziskava Valicona pred nedeljskimi volitvami kaže, da bo zmagovalec prvega kroga najverjetneje Anže Logar, v drugem pa bo slavila Nataša Pirc Musar. 

"Gospoda Janše nisem prosil za podporo, niti mi on ni ponudil te podpore," je na vprašanje, ali pogreša Javno podporo predsednika SDS, odgovoril Anže Logar, funkcionar SDS, ki kandidira kot neodvisni kandidat. Njegovo kandidaturo sta podprli SDS in SLS, za kar se jima Logar zahvaljuje. Pirc Musarjeve Logar kot neodvisni kandidat ni prepričal. "Je poslanec SDS, predsednik programskega sveta SDS ...," je naštevala.

Ocena Janeza Janše

Logar je ocenil tudi, da je Janez Janša učinkovit in dober politik, tekmeci se z njim ne strinjajo. Brglez meni, da je Janša škodljiv za državo, Prebilič, da je  dober politik zase, slabši za Slovenijo, Pirc Musarjeva pa meni, da je Janša predvsem politik, ne pa državnik. 

Plačevanje davkov

"Žal mi je, da moram še 315-ič pojasnjevati, da moj mož ne plačuje davkov v tujini!" je na vprašanje glede podjetij svojega moža v davčnih oazah dejala Pirc Musarjeva. Brglez je o tem dejal, da to vidi kot izogibanje plačilu davkov, Vladimir Prebilič pa poudaril, da je plačevanje davkov največje domoljubje in da zato sam nima podjetja za opraljanje dela na FDV. 
Pirc Musarjeva je nato povedala, da je v letu 2021 plačala 52.000 evrov davka in Prebiliča je vprašala, koliko jih je on. Odvrnil je, da je plačal enako vsoto.

Logar pravi, da ima glede tovrstnih poslovanj zadržke, saj je preiskoval bančno kriminaliteto in gledal hobotnice, ki so odvlekle sedem milijard evrov. Kritičen je bil tudi do posojila, ki ga je SDS najela pri zasebnici iz BiH Dijani Đuđić. "Šlo je za prekršek in stranka je tudi plačala kazen za to," je dejal Logar. 

Obdavčitev bogatih

 Logar tistih, ki zaslužijo več, ne bi dodatno obdavčil. "S tem odganjamo v davčne oaze," meni. Prebilič je za to, da se nekatera bremena razdeli glede na prihodke. Brglez pa je za relativne zneske pri davkih, medtem, ko Pirc Musarjeva, edina lastnica podjetja med kandidati, poudarja, da bi se morali pogovarjati tudi o socialni kapici, ki bi pri nas obdržala in privabljala strokovnjake.

 

 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 45

  • MS
    14:42 22. Oktober 2022.

    Zakaj Janša ne podpre Logarja? Ker bi ga z javno podporo popolnoma onemogočil!

  • 13:55 22. Oktober 2022.

    Uredništvo: ta članek bi morali zaradi volilnega molka že zdavnaj umakniti, ker ga niste ste v prekršku, to je zgolj …

  • 13:40 22. Oktober 2022.

    Pregovor pravi, da volk dlako menja, nravi pa nikoli!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.