Zadnjič jeste tako poceni jajčka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Cene kakava se bodo po napovedih do leta 2020 podvojile.
Oglej si celoten članek

Letošnje velikonočne praznike si bomo morda zapomnili po poceni čokoladnih jajčkih. Cene kakava naj bi se namreč po do leta 2002 podvojile.

Profesor za patologijo rastlin na univerzi v Sydneyu Davida Guest je za Guardian povedal, da se porastu cen čokolade ne bomo mogli izogniti. Razlog je v tem, da se proizvajalci obračajo k bolj profitabilnim kulturam, kot so kava in koruza, ki so tudi manj dovzetna za škodljivce in bolezni.

Visoki stroški pridelovanja kakavovih zrn so povezani tudi s težavami zaradi delovno intenzivnega gojenja kakavovcev. "Preteči morajo okoli tri leta, preden lahko z drevesa kakavovca poberemo prve pridelke," pravi Guest. Svoje prispevajo še nestabilne razmere v zahodni Afriki, od koder prihaja okoli 70 odstotkov kakavovih zrn.

Potrošnja narašča tudi za 230 odstotkov

Obenem močno narašča povpraševanje po čokoladi, in sicer v deželah, kjer do sedaj niso bili njeni veliki porabniki, kot sta Kitajska in Indija. V Aziji povpraševanje po čokoladi narašča skoraj sedemkrat hitreje kot v Evropi. V Nigeriji in Vietnamu se je povpraševanje poveačalo za 230 odstotkov letno.

Proizvodnja po besedah Guesta tem trendom ne more slediti. A Raphael Wermuth, ki skrbi za odnose z javnostmi v švicarskem podjetju Barry Callebaut, je bolj optimističen. Po njegovi oceni obeti niso tako strašni. "Zadnja raziskava je pokazala, da bo primanjkljaj manjši od pričakovanega,"je povedal za britanski Guardian.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:18 6. April 2015.

    " Cene kakava naj bi se namreč po do leta 2002 podvojile." ah ni panike. Predno se bo koledar spet …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.