Zadnjica J. Lo varuje zdravje

Foto: Žurnal24 Jennifer Lopez ima zdravo postavo.
Zalita zadnjica, dobro obloženi boki in močna stegna varujejo vaše zdravje, pravijo britanski znanstveniki.
Oglej si celoten članek

Maščoba na bokih odpravlja škodljive maščobne kisline, vsebuje pa tudi protivnetne snovi, ki preprečujejo oženje arterij. Da bi preprečili bolezni srca in presnovne težave, naj bi zdravniki po besedah raziskovalcev v prihodnosti pacientom predpisovali načine, kako porazdeliti maščobne celice z drugih delov telesa na boke. Premalo maščob na bokih lahko namreč vodi v resne metabolične bolezni, kot sta Cushingov sindrom in sladkorna bolezen.

Pomembna je oblika
Ugotovitve kažejo, da je maščobo na stegnih in zadnjici težje izgubiti kot maščobo okoli trebuha, kar je pozitivno, saj se med hitro razgradnjo maščob sproščajo beljakovine citokini, ki povzročajo vnetja. Počasnejša razgradnja maščob na bokih pa proizvaja več hormona adiponektina, ki varuje arterije in izboljšuje nadzor nad krvnim sladkorjem.

Zajeten trebušček povečuje verjetnost nastanka bolezni srca in tudi sladkorne bolezni.

"Pomembna je oblika telesa in to, kje se maščobe nalagajo. Maščoba okoli bokov in na stegnih je za zdravje pozitivna, maščoba na trebuhu pa ne," je povedal Konstantinos Manolopoulos z Univerze v Oxfordu.

"Ta študija nam pomaga pri razumevanju vedenja maščob v telesu. Tako bomo lažje razvijali nove metode za zmanjšanje srčnih in žilnih obolenj," pa je povedala Fotini Rozakeas z britanske fundacije za srce in ožilje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.