Zadolžena za 133 milijonov

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Zaključni račun. Med projekti lani največ za Fabianijev most in Stožice.
Oglej si celoten članek

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so imeli lani pol milijona evrov več prihodkov kot odhodkov, kaže zaključno poročilo. V glavnem mestu so se na novo zadolžili za osem milijonov evrov, skupno pa je občina zadolžena že za 133 milijonov, kar pomeni, da je vsak Ljubljančan zadolžen za 490 evrov.

Le globe nad načrti

Globe so edini prihodek, ki je presegel načrte, saj so v proračun namesto predvidenega 3,7 milijona evrov prispevale 4,2 milijona. Na občini so najbolj zgrešili pri napovedi donacij, saj so dobili le tretjino načrtovanih oziroma 233 tisoč evrov.

Največ proračunskega denarja je lani porabil oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, in sicer 69,1 milijona, sledita oddelek za gospodarske dejavnosti in promet (59,4 milijona) ter služba za razvojne projekte in investicije (24,1 milijona). Prvi je kar 47,7 milijona evrov namenil za izvrševanje programa predšolske vzgoje; MOL namreč vrtcem plačuje razliko med ceno programov in plačilom staršev. Drugi je največ (12 milijonov evrov) porabil za koncesijo za vzdrževanje cest in 8,6 milijona za subvencijo Ljubljanskemu potniškemu prometu; pri tem MOL pokrije razliko med ekonomsko in dejansko ceno terminske vozovnice. Služba za investicije je največ, 7,4 milijona evrov porabila za cestne projekte. Med temi je s 6,8 milijona izstopala ureditev Njegoševe ceste s Fabianijevim mostom čez Ljubljanico. Cel projekt je bil vreden 15 milijonov evrov.

Stožice še velik strošek

Med projekti so tudi lani še izstopale Stožice. MOL je Grepu, ki je gradil športni center, plačala 2,5 milijona evrov za komunalno opremljanje zemljišča. Nakazala mu je tudi 2,6 milijona za dokončanje gradnje dvorane in parkirišč, kar je dva milijona manj, kot je bilo predvideno v zadnjem rebalansu proračuna. Toliko manj so verjetno plačali, ker Grep v dvorani še ni vsega končal; na primer ni opremil fitnesa. Poleg tega je morala MOL lani za Stožice odšteti še dva milijona evrov, in sicer za vračilo evropskih sredstev, ki jih je dobila za stadion.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:33 3. April 2013.

    Kar naj se lepo zadolžuje in uničuje Ljubljano, kaj ga pa volijo. Vsi dobro vedo kaj je in kdo je, …

  • 09:14 3. April 2013.

    .......najlepši župan

  • 08:33 3. April 2013.

    V letu dni dolgov ne bo več in tudi familija janković bo v vseh svojih podjetjih poslovala pozitivno.?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.