Zahtevajo uvedbo lustracije

Foto: Anže Petkovšek Slovenija 07.12.12, protesti v ljubljani, ljubljana, tretja vstaja, foto: anze p
Pobudnikom peticije je uspelo v štirih mesecih zbrati dobrih pet tisoč podpisov podpore.
Oglej si celoten članek

"V dosedanji privatizaciji smo bili ogoljufani, saj je bila krivična," pravi pobudnik peticije za odvzem premoženja nezakonitega izvora Dušan Egidij Kubot. Danes jo bo skupaj s podporniki predal državnemu zboru.

Razveljavitev privatizacije

Peticija ima tri ključne zahteve. Pobudniki zahtevajo, da se spremeni ustava in sprejme zakon o lustraciji za vse, ki so opravljali pomembnejše politično delo od osamosvojitve dalje. "Absolutno pa za vse tiste funkcionarje, ki so povzročili politično, gospodarsko in moralno škodo državi in ljudstvu," poudarjajo pobudniki.

V ustavo želijo zapisati tudi nezastaranje odgovornosti za povzročeno škodo vseh tistih, ki so sodelovali v privatizaciji "ter omogočili nepošteno in krivično olastninjenje državnega in družbenega premoženja". Pobudniki predlagajo, da se premoženje, ki je bilo med privatizacijo pridobljeno na krivičen in nezakonit način, vrne. Hkrati zahtevajo razveljavitev vseh privatizacijskih postopkov in vnovično odločanje o vsakem posebej.

Tako bi rešili krizo

"Pričakujemo, da bodo poslanci resno vzeli pet tisoč podpisov podpore naši peticiji," pravi Kubot. Od vlade pričakujejo začetek dialoga s civilno družbo o tej tematiki in realizacijo zahtev do konca leta. Menijo, da bi to pripomoglo k reševanju iz krize, zato želijo zapis svojih zahtev v reformnem programu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:07 16. September 2013.

    jaz podpišem to peticijo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.