Zakaj davkarija še vedno hoče 18 tisoč obvestil

Foto: Profimedia Ženska se utaplja pod goro fasciklov, fascikli
Čeprav finančna uprava podatke o odprtih računih v EU pridobiva avtomatsko, jo morajo davčni zavezanci še vedno sami obveščati o odprtju računa v tujini.
Oglej si celoten članek

Teh obvestil pa je že cela gora. Lani jih je finančna uprava prejela skoraj 17 tisoč, poleg njih pa še 1600 obvestil o zaprtju računa. A kot kaže, jih še dolgo ne bodo ukinili.

"Prvenstvena usmeritev Fursa je, da spodbuja prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti zavezancev za davek; tj., da bi ti v čim večji meri pravočasno in pravilno izpolnili davčne obveznosti. Avtomatična izmenjava informacij na mednarodni ravni je le kontrolni mehanizem v boju proti čezmejnim davčnim goljufijam, davčnim utajam in agresivnemu davčnemu načrtovanju," pojasnjujejo na finančni upravi.

Dodajajo, da se pri izmenjavi podatkov z drugimi državami EU "pogosto izpostavlja problem zanesljivosti oziroma točnosti prejetih podatkov in nasploh ustreznega upravnega sodelovanja in izmenjave informacij. Po prejemu podatkov iz tujine je treba le-te najprej razčistiti in obdelati, kar pomeni, da jih je treba nedvoumno identificirati na nivoju vsakega zavezanca, na katerega se nanašajo in jih nato primerjati s podatki v davčnih evidencah. Pri tem je treba zavezancem omogočiti učinkovito uveljavljanje svojih pravic, kar pomeni, da se jih v primeru razhajanj med napovedanimi in poročanimi podatki najprej pozove k razjasnitvi zadeve, uskladitvi in k prijavi nenapovedanih dohodkov za nazaj. Prejeti podatki o dohodkih iz tujine v okviru avtomatične izmenjave se tako praviloma neposredno ne uporabijo v odmernih postopkih, ampak je treba najprej ugotoviti dejansko stanje od primera do primera," pojasnjujejo.

Podatki iz tujine pridejo za lani, od vas ne smejo biti starejši kot teden in dan

Druga težava je, da se podatki izmenjujejo z enoletnim zamikom, torej v tekočem letu za preteklo leto, medtem ko mora zavezanec obvestilo o odprtem plačilnem računu v tujini napovedati najkasneje v osmih dneh po odprtju. Globa za tiste, ki tega ne storijo, je od 200 do 1200 evrov.

"Prejeti podatki iz tujine se dnevno spreminjajo zaradi naknadno poslanih popravkov ali stornacij iz tujine. Prav tako smo za posamezne zavezance že zaznali tudi podvojene in pomanjkljive podatke, ki se s posameznimi državami še razčiščujejo," pojasnjujejo na finančni upravi in dodajajo, da je kakovost posredovanih podatkov odvisna tudi od tega, kako skrbne so ob odprtju računov tuje banke in druge finančne institucije in kako učinkovit je nadzor nad institucijami, ki poročajo.

"Glede na navedeno, menimo, da je zakonsko določena obveznost prijave odprtega plačilnega računa v tujini v Zakonu o finančni upravi, ustrezna in potrebna za večjo učinkovitost in uspešnost pobiranja davkov. Kot pojasnjeno na začetku, je avtomatična izmenjava informacij le podporno orodje pri izvajanju nacionalne davčne zakonodaje," menijo na finančni upravi.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:43 10. September 2019.

    Poštnina :D

  • 13:28 10. September 2019.

    v začetku te države smo imeli na oblasti demos, v katerm so se gnetli lažnivci, prevaranti, hinavci in podobne barabe, …

  • 10:22 10. September 2019.

    In koliko kazni so pokasirali?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.