Zakaj imamo tako slabe številke? To ugotavlja Sledilnik!

Foto: Epa
Foto: Epa
Ukrepov se veliko bolj držimo na javnih krajih kot v zasebnih prostorih.
Oglej si celoten članek

Sledilnik Covid-19 v tretjem delu rezultatov raziskave "Kako paziš nase in druge", ki jo je opravil skupaj z Mladimi zdravniki, opaža, da se ljudje najbolj držimo priporočil ob opravkih, torej v povsem javnih prostorih, bistveno manj na delovnem mestu, najmanj pa ob obiskih, torej v zasebnih prostorih.

"Iz tega sledi, da bi bilo smiselno razmisliti o strategiji spodbujanja varnega druženja — namesto druženja po domovih raje varno druženje majhnih skupin na javnih površinah, kjer se bolj držimo priporočil, pa tudi verjetnost prenosa virusa je v odprtih prostorih manjša," ugotavljajo pri Sledilniku.

Slovenija Zaskrbljujoči rezultati raziskave o covidu-19 in službah

Dodajajo, da je tudi glede upoštevanja samozaščitnih priporočil na delovnem mestu kar nekaj možnosti za izboljšanje našega obnašanja — polovica zaposlenih, ki delo opravlja na delovnem mestu, je redno v tveganih stikih s sodelavci (skupne malice, dolgi sestanki, odmori za kajenje, ipd.), bolje bi lahko poskrbeli za zračenje prostorov in tudi uporaba mask bi lahko bila bolj dosledna.

Bolje v javnih, slabše v zasebnih prostorih

Foto: Sledilnik Covid-19 Raziskava “Kako paziš nase in na druge?” Foto: Sledilnik Covid-19 Raziskava “Kako paziš nase in na druge?” Foto: Sledilnik Covid-19 Raziskava “Kako paziš nase in na druge?”

"Pri vprašanjih o pravilnem nošenju maske in varni razdalji do drugih, ki sta bili vključeni pri vseh tipih prostorov, se nakazuje soodvisnost med stopnjo javnosti prostora in upoštevanjem priporočila," ugotavljajo pri Sledilniku. "Teh dveh priporočil se vprašani namreč najbolj držijo na opravkih (najbolj javen prostor), sledi delovno mesto (manj javen prostor), bistveno manj pa se upoštevajo pri obiskih drugih gospodinjstev (zaseben prostor)."

Slednje velja tudi, ko analizo obiskov in opravkov omejimo le na podvzorec 188 oseb, ki so obiskovale delovno mesto — med njimi in tistimi, ki ga niso, namreč ni razlik v nošenju maske in vzdrževanju razdalje na obiskih in ob opravkih. Razlika med skupinama se je pokazala le pri dolžini obiskov ter obedovanju: za tiste, ki niso opravljali dela na svojem delovnem mestu, so značilni daljši obiski tujih gospodinjstev ter ob spremljavi hrane ali pijače.

Predstavljene podatke so pridobili z Valiconovo anketo na nacionalno reprezentativnem vzorcu s 527 sodelujočimi. V njej je sodelovalo 293 delovno aktivnih prebivalcev Slovenije, od katerih je 188 oseb vsaj del delovnih obveznosti opravilo na delovnem mestu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 11:40 9. December 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • 11:31 9. December 2020.

    Kdo sploh kontrolira te računalniške modele? Računalniški model vam naredim po želji. Hočete katastrofo ali hočete idilo? Oboje izvedljivo proti …

  • 11:14 9. December 2020.

    Bolje bi bilo odpreti gostilne, pa naj imajo ljudje tam zabave kot doma po garažah.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.