Zakaj jih ne pozivam k odstopu

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Predsednik države Borut Pahor pojasnjuje, zakaj se ni opredelil do vprašanja, ali naj Janez Janša po poročilu KPK odstopi ali ne.
Oglej si celoten članek

Predsednik države Borut Pahor v javnem pismu predsedniku ZZB NOB Slovenije Janezu Stanovniku odgovarja, zakaj predsednika države Janeza Janše po poročilu protikorupcijske komisije ni pozval k odstopu.

"Že v času, ko nisem mislil na kandidaturo za predsednika republike, zlasti pa v času, ko sem kandidiral za ta položaj, sem večkrat javno in izrecno povedal, da kot morebitni novi predsednik ne bom pozival funkcionarjev, ki bodo predmet obravnave ali odločitev organov pravne države, da odstopijo ali ostanejo na svojem položaju," je zapisal in poudaril, da je bilo to njegovo stališče javnosti znano, še pred predsedniškimi volitvami.

Prizadevanja KPK podpira

Kot je pojasnil, institucije pravne države za svojo avtoriteto ne potrebujejo in ne smejo potrebovati avtoritete predsednika republike. Poleg tega bi možnost, da lahko funkcionarje poziva k odstopu, po njegovih besedah pomenila enako moč, da jih poziva tudi, da na položaju ostanejo. "To je tista diskrecija, ki je pri svojem ravnanju kot predsednik republike ne želim in ne smem imeti," je zapisal.

Obenem je dodal, da odločno podpira "KPK v nameri, da v najkrajšem času pripravi zakonodajno pobudo za celovito ureditev sistema nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev".

Kako se je Pahor odzval

Predsednik republike Borut Pahor je po objavi poročila zpisal, da je zaskrbljen zaradi izsledkov KPK glede poročanja Janeza Janše in Zorana Jankovića o premoženjskem stanju, saj "poglabljajo nezaupanje ljudi v politiko prav v trenutku, ko danes v Bruslju najvišjim predstavnikom EU pojasnjuje napredek Slovenije v spopadu s krizo".

Na slovesnosti v Dražgošah je dejal, da od predsednika vlade pričakuje oceno, ali lahko, glede na razmere, vlada še naprej uspešno opravlja svoje naloge.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 08:17 14. Februar 2013.

    izgleda da se nekdo boji JJ-ja...

  • 13:00 17. Januar 2013.

    nobenmu nič ne paše, prej ko je turk se vmešaval ni bilo fer, zdaj ko se pahor ne vmešava pa …

  • 05:09 17. Januar 2013.

    Najbolj žalosten in resničen komentar.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.