Zakaj nas vlada ne bo pripeljala iz krize?

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Sindikati danes o tem, zakaj nas vladni ukrepi ne bodo pripeljali iz krize. Kaj drugega kot delavski protest nam ob tem ne preostane, pravi Pavle Vrhovec.
Oglej si celoten članek

Zakaj nas vladni ukrepi ne bodo pripeljali iz krize? je tema današnje novinarske konference Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, kjer bo poudarek na vladnih ukrepih in "napačni izhodni strategiji", kot nam je dejal Pavle Vrhovec, izvršni sekretar za mednarodno področje in stike z javnostmi. "Gre za delavsko zakonodajo; in za to, da se je z izhodno strategijo prekmalu začelo zmanjševati proračun, namesto da bi to začeli takrat, ko bi občutno upadla brezposelnost."

"Dialog je umrl"
Pred dobrim tednom je predsednik zveze Dušan Semolič po protestu pred vladno palačo dejal, da bodo pritisk še stopnjevali ter da bo vse odvisno od ravnanja vlade. Vrhovec danes na vprašanje, ali misli, da bo jesen res vroča, kot napovedujejo mnogi, odgovarja: "Da, mislim, da bo, saj dialoga ni. Dialog je zmeraj dobrodošel, ampak za zdaj je videti, da je umrl. Ne vem, kaj lahko še naredimo drugega kot delavske proteste. Zakonodaja se pošilja v parlament mimo sindikatov."

Vlada o ukrepih za znižanje plač javnega sektorja
Sicer pa so v teh dneh proteste napovedali tudi sindikati javnega sektorja, potem ko jim je vlada sporočila, da namerava sredstva za plače javnih uslužbencev v prihodnjem letu zmanjšati za pet odstotkov. Če bi vse potekalo po začrtanem scenariju plačne reforme, bi sicer naslednje leto morali javnemu sektorju povečati plače za šest odstotkov.

Ni vprašanje ali, temveč le še kdaj bo stavka, je ob tem dejal vodja pogajalske skupine dela sindikatov Janez Posedi. A vlade, kot kaže, tudi to ne bo zaustavilo. Že danes naj bi na seji sprejeli nabor ukrepov, potreben za dosego zastavljenega cilja. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je ob tem pojasnila še, da vlada načrtuje usklajevanje s sindikati javnega sektorja do konca julija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.