Zakaj se davčna programa imenujeta Silvester Fineus in Silvester Pelias?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zakaj se programa za oddajo davčnih obračunov imenujeta Silvester Fineus in Silvester Pelias?
Oglej si celoten članek

"Zgodba je pravzaprav zabavna, ime je namreč nastalo spontano in sicer takole: Prvi del imena Silvester je omenjeni računalniški program dobil, ker je bila njegova produkcija ob uvedbi prve različice tedaj predvidena do konca leta, torej do Silvestrovega," so pojasnili na finančni upravi.

"Druga dela imena, torej Fineus in Pelias sicer izhajata iz grške mitologije, a nimata vsebinske povezava z omenjenima grškima kraljema, temveč prvi črki  označujeta, da gre pri Fineusu za program za fizične osebe, pri Peliasu pa za pravne," pravijo. 

Foto: zurnal24.si Silvester Pelias in Fineus

Sta pa obe imeni iz grške mitologije povezani z Argonavti, ki naj bi po nekaterih razlagah v iskanju zlatega runa potovali po Donavi, Savi in Ljubljanici. 

Pelias je Jazona poslal na pot

Pelias je s prestola v Jolkosu vrgel svojega polbrata Ajzona, ki je v ječi postal oče Jazona. Jazonu je Pelias obljubil, da mu bo prepustil prestol, če mu prinese zlato runo, v resnici pa se ga je tako želel znebiti, a se mu nakana ni posrečila, saj se je Jazon z Argonavti vrnil in ga ubil. 

Fineus jim je pomagal 

Fineus ali poslovenjeno Finej je bil traški kralj in videc. Bil je slep – oslepili so ga bogovi, zakaj, ni povsem jasno. Po eni razlagi zato, ker je njihove skrivnosti izdajal smrtnikom, ali pa zato, ker je oslepil svoja sinova. Življenje so mu grenile Harpije, ki so mu kradle in skrunile hrano, pregnala pa sta jih šele dna izmed Argonavtov, Finej pa jih je v zahvalo opozoril na nevarnosti, ki so jih čakale na poti. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.