Zaključek kurilne sezone

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Začne se, ko je temperatura zraka ob 21h tri dni zapored manjša ali enaka 12°C. Konča se seveda ravno obratno, torej, ko je temperatura zraka ob 21h tri dni zapored višja od 12°C.
Oglej si celoten članek

Glede na letni čas, v katerem se nahajamo, je torej smiselno, da se osredotočimo predvsem na zaključek kurilne sezone.

Vašim kurilnim napravam lahko življenjsko dobo podaljšate z le nekaj opravili. Zelo pomembno je, da temeljito očistite peč, saj obloge v notranjosti peči že tako ustvarjajo toplotne izgube, v stiku z vlago pa tvorijo žvepleno kislino, ki povzroča razžiranje sten. Ravno zaradi vlage vam priporočamo prezračevanje peči, poleg čiščenja same kurilne naprave pa je zelo pomembno tudi čiščenje dimnikov.

V prehodnem obdobju, oziroma v času, ko je ogrevalno obdobje zaključeno, vas pa še vedno zebe, lahko prostore dogrevate na različne načine. Starejši ljudje na primer zelo radi dodatno segrevajo kopalnice, največkrat pa za to uporabljajo električne grelnike (kaloriferje). Le-teh vam iz finančnega vidika ne priporočamo, saj njihova poraba navadno znaša nekje 2000W/h. Za primerjavo, računalnik porabi okvirno 100W/h.

Veliko boljši način dogrevanja je uporaba klimatske naprave, ki je v resnici lahko aktualna kar čez celo leto, saj se z njo poleti tudi hladimo. Klimatske naprave so izjemno varčne in učinkovite, poleg ogrevanja pa skrbijo tudi za filtracijo prašnih delcev, ventilacija pa topel zrak hitro razporedi, zato je prostor hitreje segret.

Za konec naj omenimo, da čiščenja in vzdrževanja kurilnih naprav ne opravljajte sami, ampak kontaktirajte za to usposobljene strokovnjake, oz. dimnikarsko službo. Nepravilno vzdrževanje in posledično nepravilno delovanje kurilnih naprav je namreč vzrok za veliko nesreč, kot so požari in zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.