Zakon in poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Ustavno sodišče je državnemu zboru naložilo odpravo ugotovljene protiustavnosti v roku enega leta po objavi odločbe v uradnem listu.
Oglej si celoten članek

Protiustavno je okrnjena učinkovitost parlamentarne preiskave, ki jo zahteva 93. člen ustave, je presodilo ustavno sodišče. Ne zakon ne poslovnik o parlamentarni preiskavi namreč ne vsebujeta posebnega postopkovnega mehanizma, ki bi učinkovito preprečeval sistematično naklepno oviranje dela preiskovalnih komisij s predlaganjem za priče in posledičnim izločanjem članov komisije, vključno s predsednikom, so ugotovili.

Zahtevo vložile stranke SDS, SNS in SLS
Zahtevo za oceno ustavnosti 3. člena zakona o parlamentarni preiskavi v povezavi s poslovnikom so marca na ustavno sodišče vložili poslanci SDS, SNS in SLS. Zahtevo so vložili po zapletu na zaprtem delu parlamentarne komisije v zadevi Patria, kjer se z nekaterimi koalicijskimi poslanci niso mogli uskladiti, kdo je upravičen do vodenja seje. Trije koalicijski člani komisije so namreč pred tem zahtevali, da se takratnega predsednika Branka Grimsa (SDS) na komisiji zasliši kot pričo, zaradi česar mora zapustiti mesto v komisiji.

V SDS so koalicijo obtoževali zlorabe zakona z namenom onemogočiti učinkovito delo omenjene preiskovalne komisije. Najprej je bil kot njen predsednik izločen Zvonko Černač (SDS), nato pa še Grims zaradi udeležbe na seji sveta SDS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.