Zakon velja, odškodnine od junija

Foto: IFP Protest v Ljubljani 6. marca 2008.
Foto: IFP Protest v Ljubljani 6. marca 2008.
Z današnjim dnem začenja veljati zakon o odškodninski shemi za izbrisane. Zakon se bo začel uporabljati pol leta po njegovi uveljavitvi, torej junija prihodnje leto.
Oglej si celoten članek

Zakon, ki ga je Slovenija morala sprejeti na zahtevo Evropskega sodišča za človekove pravice, predvideva, da bodo do odškodnine upravičeni izbrisani iz registra stalnega prebivalstva z urejenim statusom v Sloveniji, bodisi z dovoljenjem za stalno prebivanje ali slovenskim državljanstvom.

Do odškodnine bodo upravičeni tudi tisti, ki so za status zaprosili po prvotni zakonodaji, a ga niso dobili, po prenovljeni zakonodaji pa zanj niso zaprosili. Krog upravičencev naj bi po navedbah notranjega ministrstva obsegal več kot 25.000 ljudi.

Poleg denarne odškodnine bodo izbrisani med drugim upravičeni do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, do prednostne obravnave v programih socialnega varstva, do olajšav pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in do državne štipendije.

Zadovoljili Evropo

Odškodninsko shemo je na nekaj zadnjih zasedanjih obravnaval tudi odbor namestnikov ministrov Sveta Evrope, ki nadzoruje izpolnjevanje odločb evropskega sodišča. Na zadnjem zasedanju v začetku septembra je zakon pozdravil in odločil, da uresničevanje sodbe evropskega sodišča glede izbrisanih ne potrebuje več okrepljenega nadzora.

Čakanje na razsodbo v primeru Kurić

Še vedno pa Slovenija čaka na odločitev evropskega sodišča v tožbi, s katero Mustafa Kurić in še pet drugih pritožnikov od Slovenije zahteva odškodnino za materialno škodo. Odločitev v tej zadevi bi namreč lahko pokazala, ali je Slovenija s sprejetjem omenjenega zakona zadovoljila sodišče. Kdaj bi lahko evropsko sodišče odločilo o omenjeni zadevi, ni znano. Na sodišču so za zdaj za STA povedali le, da časovni okvir, v katerem bi lahko sodišče izreklo sodbo, ni določen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:40 18. December 2013.

    ti domači jahatorji so najslabši...četnik ti bi vzel vero in te nahranil...ustaš ti bi vzel zastavo in ime države in …

  • 11:24 18. December 2013.

    da o tem odloča evropa... mene je res sram. lepo samostojnost imamo (jahala nas je juga, jahali so nas 20 …

  • 10:28 18. December 2013.

    ja mirko..še vedno se lahko začne pregon proti takim ,ki tega niso vredni. zakaj se pa ne začne pregona in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.