Zalarjevi podatki so zavajujoči

Foto: Žurnal24 Brezigarjeva v pismu predsedniku vlade zavrača očitke o neučinkovitem delu tožil
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar v pismu predsedniku vlade zavrača očitke o neučinkovitem delu tožilstva in demantira navedbe iz poročila pravosodnega ministra Aleša Zalarja.
Oglej si celoten članek
Celotno pismo lahko preberete TUKAJ.

Generalna državna tožilka v začetku pisma navaja, da so na spletni strani Ministrstva za pravosodje zasledili Poročilo o kršitvah njenih vodstvenih dolžnosti, o katerem je vlada razpravljala na seji prvega aprila, vendar pa o njem tako tožilstvo kakor tudi državna tožilka niso bili obveščeni.

Brezigarjeva v prvi vrsti zavrača navedbe, ki jih je pravosodni minister Aleš Zalar v poročilu predložil predsedniku vlade. Brezigarjeva zatrjuje, da so nekateri podatki, ki jih Zalar navaja v poročilu, kljub temu da izhajajo iz poročila o delu državnih tožilcev iz leta 2008, zavajajoči.

"Upoštevali le del podatkov"
"Ministrstvo je za potrebe poročila uporabilo in upoštevalo le del podatkov, ki jih je o delu na tem področju navedlo tožilstvo," je zapisala Brezigarjeva. "Nobenega podatka ni navedlo za svojo trditev, da tožilstva niso poslovala pravočasno. V resnici so državni tožilci na področju gospodarskega kriminala rešili 391 zadev več, kot jih navaja ministrstvo, saj podatki, ki jih je upoštevalo ministrstvo, ne predstavljajo celotnega dela državnih tožilcev na tem področju."

Ni res, da smo imeli zaostanke pri polovici gospodarskih zadev.
Barbara Brezigar

"Navedba ministra, da so imela državna tožilstva v letu 2008 zaostanek skoraj polovice vseh gospodarskih zadev, predstavlja prikrojevanje podatkov na škodo tožilstva, ker minister ni upošteval, da so v tem istem obdobju državni tožilci tudi na področju gospodarskega kriminala zahtevali posamezna preiskovalna dejanja in dopolnitve kazenskih ovadb, kar je prikazano v drugih tabelah, ki so prav tako del Poročila o delu državnih tožilstev v letu 2008."

Brezigarjeva poudarja, da če bi minister upošteval dejansko opravljeno delo, ne bi moglo priti do zatrjevanega zaključka o deležu nerešenih zadev. Tožilka med drugim s prstom kaže tudi na policijo, češ da je njeno delo v reševanju kriminalnih zadev neustrezno.

Postopek za razrešitev ustavljen
Vlada je 1. aprila sprejela sklep, da ustavno sodišče zaprosi za t.i. interpretacijsko odločbo o ustavnosti dela zakona o državnem tožilstvu, ki ureja postopek razrešitve generalnega državnega tožilca. To pomeni, da je postopek za razrešitev Brezigarjeve začasno ustavljen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.