"Zaleteli so se v drevo, pozabili na gozd"

Foto: Žurnal24 Novi zakon naj bi začel veljati že 1. januarja 2011. (Foto: Nik Rovan)
Po včerajšnji izjavi nekaterih koalicijskih partneric in sindikalistov, da zakona o zdravstveni dejavnosti ne podpirajo, se danes tudi predstavniki delodajalcev niso udeležili seje ESS.
Oglej si celoten članek

Seje, na kateri bi obravnavali osnutek tega zakona, ni bilo. Opravljen je bil le posvet med ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem in predstavniki sindikatov, na katerem je bila predstavljena vsebina teksta zakona. Sindikalna stran se je namreč želela seznaniti z vsebino teksta po zadnjih usklajevanjih.

Minister je bil po posvetu "pomirjen, saj je bila razprava konstruktivna, predlogi pa večinoma sprejemljivi".  Kot je poudaril, se je o osnutku zakona pogovarjal tudi z opozicijo, in sicer z SDS in SLS, kjer so prav tako podali nekatere pripombe. Minister poudarja, da bodo tudi te upoštevali.

Ko bodo razprave o osnutku zakona na vseh ravneh končane, bo tekst poslal na vlado, tam pa "če zakon pade, minister pade", pravi Miklavčič. Podjemne pogodbe bodo v zakonu ostale, pravi minister. Ne bodo pa mogli zdravniki delati prek podjemnih pogodb pri zasebnih zdravnikih brez koncesije.

Sporočil pa je tudi, da bo delodajalce s spremembami seznanil ob drugi priložnosti. Ti se seje niso udeležili, ker niso zadovoljni z načinom priprave zakona o minimalni plači, saj so pričakovali "paketno" obravnavo predloga zakona o minimalni plači in delovnopravne zakonodaje, v vladnem postopku pa je za zdaj le zakon o minimalni plači.

Bolnika ne zanima, ali ga obravnava zaposleni zdravnik ali koncesionar, ampak da bo oskrbljen hitro, kakovostno in brez pripombe.
France Cukjati

Pozabili na pravo poslanstvo zakona
Za mnenje o zadnjih dogodkih smo povprašali tudi opozicijo. Poslanec SDS France Cukjati je tako prepričan, da je zakon zgrešil svoje poslanstvo. "Pripravljavci zakona so se zaleteli v posamezno drevo, pri tem pa pozabili na reševanje gozda," je povedal za Žurnal24.si. Pri tem je dodal, da če bi zakon, ki naj bi se ukvarjal s kakovostjo ponudbe zdravstvenih storitev, sledil, "čemu je namenjen, potem bi bolj potreboval usklajevanje z zdravstveno stroko in izvajalci kot pa s sindikati."

Naslednji teden
- ponedeljek: nadaljevanje usklajevanja teksta zakona na različnih ravneh
- sreda: zjutraj - nadaljevanje prekinjenega usklajevanja v koaliciji, popoldne - srečanje državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Ivana Eržena z zdravniki
- čim prej: pogovor med ministrom in predstavniki delodajalcev

Podpredsednica SLS Olga Franca pa je sporočila, da osnutek zakona še preučujejo. A pozivajo koalicijo, naj čim prej skuša priti do sprejemljivih rešitev. "Čas ni primeren za zavlačevanje in Slovenija ima trenutno kup problemov, s katerimi se mora vlada tudi ukvarjati," je sporočila za Žurnal24.si.

Različne ocene

Po ocenah predsednika sindikata Sviz Branimirja Štruklja je bil današnji sestanek konstruktiven, o kakšnem referendumu, možnost katerega je napovedal Drago Lombar iz sindikata Neodvisnost, pa ni bilo govora.

Lombar je po posvetu pojasnil, da glavne pripombe sindikatov na račun sedanjega teksta letijo na področje podeljevanja koncesij, delovanja koncesionarjev in zdravstvenih domov.

Podpredsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh pa je po posvetu dejal, da je imel kot zdravnik občutek, "da smo na rešetu zdravniki, ne pa zakon o zdravstveni dejavnosti".

Nasprotovanja iz vseh smeri
Zakonu o zdravstveni dejavnosti sicer nasprotujejo tako sindikati, kot je v četrtekj povedala poslanka SD Julijana Bizjak Mlakar, kot tudi nekatere izmed koalicijskih partneric. To izjavo so nato v petek v SD ostro zanikali.

Med najbolj izpostavljenimi težavami v besedilu pa so vprašanja organiziranosti nadzora stroke, podjemnih pogodb, podeljevanja koncesij, predlog za obvezno članstvo v zbornicah, predlagana ureditev nadzora, ločitev med javnim in zasebnim zdravstvom ter predviden sistem upravljanja in vodenja zavodov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.