Zaloge krvi znova kopnijo

Foto: Žurnal24 Zaželeni so zlasti ljudje s krvnima skupinama A in 0. (Foto: Barbara Milavec)
Na Zavodu za transfuzijo opažajo, da so znova začele pojemati zaloge krvi, zlasti krvnih tipov A in 0. Vse ljudi pozivajo, naj darujejo kri.
Oglej si celoten članek

Da ne bi prišlo do hudega pomanjkanja, Zavod za transfuzijo in Rdeči križ že zdaj pozivata ljudi, naj se udeležijo krvodajalskih akcij. Avgusta namreč veliko tradicionalnih krvodajalcev odide na dopust, hkrati pa se zaradi večjega števila prometnih nesreč poveča potreba po krvi. In čeprav se je avgust šele začel, že zaznavajo pojemanje zalog.

Nikar na tešče

Kdaj in kje darovati
Seznam krvodajalskih akcij po Sloveniji si oglejte tukaj.
Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi na Zavod za transfuzijsko medicino v Ljubljani vsak delovni dan od 7. do 15. ure, v sredo pa do 17. ure.

Boštjan Novak, strokovni sodelavec Rdečega križa za krvodajalstvo svetuje vsem, ki se bodo odločili za darovanje krvi, da tega ne naredijo na tešče. Včasih je sicer to bilo pravilo, danes pa je drugače. "Danes pa je tako, da moraš zjutraj jesti lahek nemasten obrok, ker se daruje 450 mililitrov krvi. Moški lahko dajejo kri na vsake tri mesece, ženske pa na štiri," pravi Novak. Krvodajalec je lahko vsaka zdrava polnoletna oseba.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.