Zamrznitev stavke odvisna od Pahorja

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Edina možnost za zamrznitev stavke energetikov je dogovor s premierjem Borutom Pahorjem, je danes poudaril predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Franc Dolar.
Oglej si celoten članek

V ponedeljek bodo na sestanku s predsednikom vlade zahtevali enako kot od ministrice za gospodarstvo Darje Radić – dogovor o nadaljevanju socialnega dialoga in ustavitev vseh dejavnosti na področju reorganizacije.

4 stavkovne zahteve:
- ustavitev reorganizacije elektrodistributerjev
- vzpostavitev socialnega dialoga na vseh ravneh o strategiji, organiziranosti in razvoju elektrogospodarstva,
- zamenjava generalnega direktorja direktorata za energijo Janeza Kopača
- sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo uredila obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje

Brez političnih menjav
Zahtevajo, da v tem času ne bo prihajalo do političnih menjav. "Vemo, da nismo mi tisti, ki postavljamo in odstavljamo ljudi, vendar moramo dati priložnost, da se vsak tudi zagovarja," pravi Franc Dolar. Zatrjuje, da nimajo "nič proti odstavitvi nadzornikov Holdinga Slovenskih elektrarn, to je izključna pravica vlade, vendar mislimo, kolikor imamo informacije, da niso imeli možnosti pogovoriti se z ministrico".

Njihov pogoj za zamrznitev stavke je podpis sporazuma, podobnega tistemu, ki so ga že podpisali z Lahovnikom in Radićevo; nato si želijo tak dialog o zahtevah, ki bo pripeljal do najnižjih cen električne energije za potrošnika, zanesljive oskrbe z elektriko in socialne varnosti zaposlenih v energetiki.

Načrt stavke
Če dogovora ne bo, stavka zagotovo sledi, poudarja Dolar. Načrt za stavko med 12. in 15. oktobrom je že narejen. V tem času naj gospodinjstva ne bi čutila motene uporabe električne energije, lahko pa pride do motenj v gospodarstvu. Prvi dan bo proizvodnja električne energije obstajala na nočni ravni, izključena bo mrežna regulacija. Po 15. oktobru bo stavkovni odbor glede na potek dogajanja stavko morda zaostril.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.