Zaplet s financiranjem STA naj bi se rešil še v tem mesecu

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Sklep daljšega pogovora, ki ga je gostil predsednik države Borut Pahor, je, da sta obe strani pripravljeni na nadaljevanje dialoga.
Oglej si celoten članek

Pri predsedniku države Borutu Pahorju sta bila na delovnem srečanju direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija in direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič. "Po daljšem pogovoru sem lahko z veseljem ugotovil, da sta se danes oba direktorja izrekla, da sta pripravljena na nadaljevanje dialoga in rešitev problema," je po srečanju povedal Pahor. "Oba soglašata, da se bosta vzajemno in iskreno potrudila za takšne dopolnitve osnutka pogodbe, da jo bosta lahko v kratkem, v razumnem roku podpisala in tako poskrbela za rešitev vprašanja rednega financiranja Slovenske tiskovne agencije."

Foto: Anže Petkovšek Uroš Urbanija Oba udeleženca sestanka sta se zahvalila predsedniku za vabilo na srečanje in možnost za obnovitev dialoga, ki je zastal julija. "Uredba vlade glede financiranja STA je z včerajšnjo odločitvijo znova v veljavi. Tako ima urad vlade za komuniciranje znova vsa pooblastila, da lahko uredi sistem in način financiranja javne službe STA. Glede na današnje pogovore sem prepričan, da je želja tako na strani STA kot tudi želja UKOM, da to čim prej in nemudoma uredi. Izhodišče nadaljnjih pogovorov bo seveda pogodba, ki je bila poslana STA že julija. Pri vsaki pogodbe so možne spremembe, tako da upam, da bomo kompromis in nemoteno financiranje čim prej uredili. Predvsem v dobrobit vseh zaposlenih na STA, ker je pravzaprav nepredstavljivo, da se mesec za mesecem sprašujejo, kako naprej," je dejal direktor UKOM Uroš Urbanija. 

Vse, da bi do podpisa prišlo še ta mesec

Foto: Saša Despot Bojan Veselinovič Veselinovič je dejal, da je predsednik Pahor z vabilom na delovno srečanje "pokazal, da ne gre za problem odnosa med dvema institucijama, še manj, kar se včasih ustvarja v javnosti, za spopad med direktorjem UKOM in direktorjem STA, ampak za mnogo resnejši problem. Gre za vprašanja, povezana s spoštovanjem načel varovanja pravne države in vprašanja, ki zadevajo varovanje medijske svobode". 

"Na STA z veseljem sprejemamo nadaljevanje pogovorov, h katerim smo pozivali vse od 21. julija, ko smo sporočili, da v času, ko je veljala prej omenjena uredba, ne moremo podpisati predložene pogodbe. Sam se strinjam, da je vedno možno zagotoviti takšno atmosfero – in k temu je današnje srečanje nedvomno pripomoglo – ki bo dalo podlago za to, da bomo skozi nadaljevanje pogovorov, ki smo jih konec koncev sami predlagali, pa do današnjega dne odziva ni bilo, našli skupne rešitve pri odprtih vprašanjih, ki so še takšna, da do zdaj pogodbe nismo mogli podpisati," je dejal Veselinovič in se zahvalil v imenu sodelavcev STA, ki je danes že 250. dan brez sredstev za financiranje javne službe.

Prepričan je, da bo financiranje STA vzpostavljeno s strani vlade v obliki mesečnih izplačil in da bo s tem po devetih mesecih spoštovan zakon o STA in tudi PKP 7. "Skupaj s sodelavci STA bom storil vse, za to, da bi prišlo do podpisa še ta mesec. Moje upanje je, da se bo to zgodilo do sredine tega meseca," je dejal. 

Direktor UKOM Urbanija je dejal, da "glede na to, da se bodo pogovori nadaljevali v kratkem, praktično v roku enega tedna, pričakujem, da se bodo vsa ta vprašanja uredila nemudoma, vsekakor v nekem razumnem roku". Poudaril je, da je "dialog, ne glede na to, kakšne so prepreke, nujno potreben, sploh med institucijama, kot sta UKOM in STA. To je prvi in osnovni pogoj kakršnegakoli sodelovanja. Druga stvar je, da ima zdaj urad vsa pooblastila tudi s strani vlade, kot so bila določena v uredbi".

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 14:28 7. September 2021.

    Že razloženo. Pad pozicija, ali pozicijska 'vojna' (pred meseci sem jo primerjal s Stalingradom) dveh političnih polov, je prešla po …

  • 14:21 7. September 2021.

    Sicer ne prenesem fašista z njegovimi neučinkovitimi metodami, ampak tukaj ima prav. STA je plačana iz protačuna, se pravi s …

  • 14:14 7. September 2021.

    Mislim, da so si spet nametali malo peska v oči, kot da problema ni, čas bo pa pokazal, ali se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.