Zapleti pri izplačevanju delovne uspešnosti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja se bodo pogovorili o problematiki izplačevanja redne delovne uspešnosti, do katere so javni uslužbenci znova upravičeni od letošnjega julija. Obe strani zaznavata pri tem nekatere težave.
Oglej si celoten članek

Skupen obseg sredstev za plačilo redne delovne uspešnosti letos znaša dva odstotka sredstev za osnovne plače pri posameznem proračunskem uporabniku. Redna delovna uspešnost se lahko izplačuje mesečno, trimesečno ali polletno, delitev sredstev pa se izvaja na ravni uporabnika proračuna ali pa na ravni organizacijske enote. Nekateri so izplačilo že izvedli, drugi pa so se odločili za šestmesečno izplačevanje, tako da bodo javni uslužbenci delovno uspešnost prejeli pri januarski plači.

A že ob prvih izplačilih so se pojavila tudi vprašanja, povezana tako z dodatno obremenitvijo računovodskih služb, kot s primeri, ko izplačevanje redne delovne uspešnosti ne sledi tistemu, kar je njen namen, torej variabilnemu nagrajevanju nadpovprečnih delovnih rezultatov. Kot pravi vodja ene od dveh pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, nekateri delodajalci recimo vse javne uslužbence ocenijo enako ali pa so najboljše ocene v krogu delavcev, ki so bližje vodstvu.

Poleg problematike redne delovne uspešnosti se bodo pogajalci danes seznanili tudi z delom delovne skupine, ki pripravlja analizo o izplačevanju dodatkov za delo v času epidemije covida-19. Na dnevnem redu bodo imeli tudi spremembe uredbe o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Te bi tudi direktorjem omogočile prejemanje delovne uspešnosti.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da gre za dvig direktorskih plač, medtem ko na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da gre zgolj za izenačitev direktorjev s preostalimi javnimi uslužbenci glede možnosti variabilnega nagrajevanja.

Na sindikalni strani bodo sicer danes zahtevali, da pogledajo tudi realizacijo zavez iz stavkovnih sporazumov. Na mizi pa je še vladni predlog za spremembe obračunavanja potnih stroškov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:51 26. November 2020.

    pr nas je bil celi kažin, ko se je objavilo kolki točk so dobili posamezniki: Samo "garači" z goflo in …

  • 13:37 26. November 2020.

    Ja,pa kaj tu ni jasno,saj firer že uporablja to v praksi,desni pa farji so v plusu,vsi ostali tako ali tako …

  • 09:42 26. November 2020.

    V realnem sektorju tega nimamo!!! Kaj se spet grejo?!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.