Zapor gradili kot šentviški predor

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Cena se je zvišala za 14-krat, rok izgradnje in stroški projektne dokumentacije pa so se podvojili, zapori pa še vedno prenapolnjeni.
Oglej si celoten članek

Tudi zapor na Dobu smo gradili kot šentviški predor. Zaradi sprememb projekta in povečanja kapacitet se je projekt s 6,1 milijona evrov podražil na 86,7 milijona evrov, stroški projektne dokumentacije pa so se podvojili in so znašali 1,6 milijona evrov. Namesto v pogodbeno določenih 12 mesecih sta bila nova objekta na Dobu dokončana šele v 25 mesecih, je v reviziji ugotovilo računsko sodišče. Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je sicer konec leta 2011 začela z ugotavljanjem odgovornosti projektanta, ki se ni držal predpisov o požarni varnosti.

Plačevali bomo odškodnine

Kljub naložbi, s katero se je število razpoložljivih postelj povečalo za 168, so slovenski zapori še vedno prenapolnjeni. "Konec leta 2011 je bila uradna kapaciteta zaporov 1309, zaprtih pa je bilo 1430 oseb. Takšne razmere imajo lahko posledice, odškodnine so že bile dosojene na Evropskem sodišču za človekove pravice," je opozoril predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Manj zapornikov le na Finskem

Slovenija sicer po številu zapornikov na število prebivalcev spada na rep evropskih držav, manj jih je le na Finskem. Pri nas je zaprtih 67 ljudi na sto tisoč prebivalcev, v Avstriji sto, v Veliki Britaniji in na Madžarskem okrog 150, v Latviji pa več kot tristo. Šoltes opozarja, da se bo trend povečevanja števila zaprtih oseb pri nas najverjetneje nadaljeval in da na to nismo pripravljeni. Leta 1992 je bilo zaprtih le 940 oseb, pred desetimi leti pa 1.147, kar je skoraj tristo manj kot zdaj.

Ko so premerili štiri največje zapore pri nas: Dob, Ljubljana, Mirna in Koper, so revizorji računskega sodišče ugotovili še, da se normativi (devet kvadratnih metrov na zaprto osebo) zelo različno uporabljajo, ponekod pa priporniki in povratniki sploh niso ločeni.

Žensk le pet odsotkov zapornikov

V zaporih je največ obsojencev na prestajanju zapora (72 odstotkov), 23 odstotkov je pripornikov, uklonilni zapor je prestajalo dobra dva odstotka vseh zaprtih, dobra dva odstotka je bilo tudi mladoletnikov. Ogromna večina zaprtih je moških, žensk je le okrog pet odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:07 3. September 2012.

    Vse postelje v zaporih bi lahko napolnili samo z pokvarjenimi uradniki ,politiki in gospodarstveniki.<br />Mislim, da bi bilo število večje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.