Zapornih kazni ne izrekajo

Foto: Žurnal24 Primer mučenja psa, ki so ga morali zaradi strašnega trpljenja uspavati, je pret
Avtorica predloga novega zakona o varstvu in mučenju živali: kaznuje naj se tudi psihično mučenje. Sodniki pri nas zapornih kazni ne izrekajo, dodaja.
Oglej si celoten članek

"Predlog novega zakona o varstvu in mučenju živali predvideva sankcioniranje psihičnega mučenja živali, ki zdaj ni sankcionirano. Predlog bolj določeno definira posamezna ravnanja mučenja, za prekršek se določa prisotnost na živalskih borbah in ne samo organiziranje le-teh, prepoveduje se krajšanje pasjih repov oziroma omejuje samo na službene pse in predlaga podaljšanje roka, v katerem se lahko usmrti žival v zavetišču," je glavne spremembe predloga zakona predstavila Tina Tement, diplomantka Pravne fakultete v Mariboru in avtorica predloga.

Tementova pravi, da je največji poudarek na zvišanju denarnih kazni, ki so izjemno nizke. "Sodišča zapornih kazni v praksi sploh ne izrekajo. Dovolj bi bilo že, če bi sploh prišlo do kakšne obsodilne sodbe in izreka denarne kazni," pravi avtorica predloga, ki se je dotaknila tudi primera mučenja psa iz Boršta, ki je pretresel javnost.

Primerom mučenja, kot je iz Boršta pri Kopru, se sodniki posmehujejo
Tina Talent, avtorica predloga novega zakona o varstvu in mučenju živali.

Zaporna kazen na vsakih nekaj let
"Takšni primeri vsebujejo vse zakonske znake kaznivega dejanja mučenja živali. Sodniki teh ravnanj ne opredeljujejo za kazniva in ne izrekajo obsodilnih sodb, čeprav bi morali. Absolutno mislim, da v tem primeru pride v poštev tudi zaporna kazen. Kaj se bo zgodilo, pa ostaja veliko vprašanje," pravi avtorica predloga, ki dodaja, da sodniki lastniku za mučenje živali zaporno kazen izrečejo na vsakih nekaj let. "Neki moški je bil obsojen zaradi nasilništva in umora živali, dobil pa je 15 dni zaporne kazni," pravi Tementova, ki upa, da njen predlog ne bo naletel na gluha ušesa.

"Pričakujem, da se bo spodbudilo razmišljanje pri pristojnih organih in da bo tudi javnost začela razmišljati o boljšem jutri za živali," si želi Tementova, ki upa, da bo do sprememb na področju varstva živali prišlo kmalu in da bi ustanovili organizacijo v vlogi živalske policije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.