''Zaposleni nas razumejo''

Foto: Žurnal24 Zaposleni v podjetju Aktiva čiščenje se bodo v prihodnjih dneh sestali na zboru
Aktiva čiščenje. Lani poslovali z dobičkom, kljub temu minimalec 510 evrov.
Oglej si celoten članek

V podjetju Aktiva čiščenje so potrdili, da so že pred zborom delavcev zbirali podpise o postopnem prehodu na minimalno plačo. O tem smo v Žurnalu24 poročali včeraj. Želeli so ugotoviti, kaj o tem menijo delavci, trdi predsednik uprave Aktiva Skupine Mihael Strmljan. Dodal je, da bodo že zbrane podpise na zboru potrdili.

Pozneje se je, ko smo ga opozorili, da morajo delavci na zboru dejansko glasovati – tako pravi Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije –, ali se strinjajo s postopnim prehodom na minimalno plačo, popravil, češ da glasovanje bo. “Vodilni ne morejo kar priti na zbor delavcev in predstaviti svoja stališča. Delavci morajo glasovati,” je opozoril Zorko.

Na zboru glasovanje nujno
Če je delodajalec zbiral podpise z namenom, da ugotovi, ali je smiselno sklicati zbor delavcev, ni sporno. “Zbor namreč zanj predstavlja določene stroške,” je dejal direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar. Tudi on pa je zatrdil, da mora biti glasovanje o postopnem prehodu na minimalno plačo izvedeno na zboru delavcev.

Ne moti jih 50 evrov manj
Rezultati zbranih podpisov v podjetju Aktiva čiščenje kažejo, da so delavci “razumevajoči in da večina podpira postopen prehod na višjo minimalno plačo”, je razložil Strmljan. To pomeni, da se je večina od okoli 1.300 zaposlenih čistilk in čistilcev – vsi prejemajo minimalno plačo – pripravljena odpovedati 562 evrom minimalne plače neto in se zadovoljiti s 510.

Aktiva z dobičkom
“Lani nismo poslovali negativno, ampak rahlo v plusu,” je razkril Strmljan. Koliko je bilo dobička, ni razkril. Kljub “poslovanju v plusu” pa je zatrdil, da dvig minimalne plače na 562 evrov ni mogoč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.