V Slovenijo prihaja misija EU, to odgovarja Janša

Foto: Epa
Foto: Epa
Na dan, ko je slovenski premier Janez Janša v evropskem parlamentu predstavil prioritete predsedovanja EU, je vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld za oktober napovedala misijo za ugotavljanje dejstev v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

In 't Veldova, evropska poslanka iz Nizozemske iz vrst liberalne Renew, je v nagovoru v razpravi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU opozorila na to, da voditelji članic unije dovoljujejo, da globoka kriza vladavine prava razžira naše vrednote.

Zaskrbljenost zaradi napadov na novinarje

Izpostavila je resno zaskrbljenost zaradi napadov na novinarje in opozorila na nesprejemljivo vmešavanje v proces imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji. 

Vodja največje politične skupine v Evropskem parlamentu, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), Manfred Weber je danes v Strasbourgu v razpravi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU slovenskega premierja Janeza Janšo pozval k takojšnjemu imenovanju evropskih delegiranih tožilcev.

Janša: Upam, da se ne bodo pogovarjali samo s tistimi, ki sliko prikazujejo enostransko

"Vesel sem, da bo ta skupina jeseni prišla v Slovenijo, upam, da se bo pogovarjala z različnimi ljudmi ne samo s tistimi, ki sliko prikazujejo enostransko," je komentiral predsednik slovenske vlade janez Janša in trenutno predsedujoči evropskemu svetu. 

Kot je znano, sta predsednik vlade Janša in minister za kulturo Simonite, sodelovala na zasedanju odbora EP, ki se ukvarja s spoštovanjem demokracije v EU. Vztrajala sta pri tem, da se na začetku zasedanja zavrti video, ki naj bi orikazoval stanje svobode medijev, ker to ni bilo omogočeno, sta zasedanje, ki je sicer potekalo virtualno, zapustila. 

In 't Veldova je na današnji seji Janši spet izročila seznam vprašanj, ki jih je njena skupina za spremljanje spoštovanja demokracije poslala slovenski vladi marca, vendar odgovorov še ni dobila.

Še vedno brez odgovorov

Gre za vprašanja o različnih tematikah, od svobode medijev in domnevnih pritiskov na tožilce do stanja v pravosodju in ustavnosti nekaterih vladnih protikoronskih ukrepov.

Vprašanja so sledila dvema razpravama o razmerah v Sloveniji. V drugi naj bi sodeloval tudi Janša, a je namesto svojih uvodnih pojasnil zahteval predvajanje videa, na kar in 't Veldova ni pristala. Slovenski premier je nato aprila napovedal, da bo na vprašanja skupine odgovoril, ko bodo video o položaju medijev predvajali na javni seji odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 14:08 6. Julij 2021.

    Pa naj ga pustijo in naj vreti svoje vido prikaze. V EU upam, da niso vsi tako neumni kot SDS …

  • MS
    13:55 6. Julij 2021.

    Janša, Hojs, Grims, Tanko ......

  • 13:19 6. Julij 2021.

    Ta misija naj se oglasi tudi v Demokraciji in Nova24TV, ter pri Požarju. To so edini trije desni mediji, vsi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.