Zaradi mazaškega zdravnika ob zdravo nogo

Foto: Istockphotos
Foto: Istockphotos
Zdravnik Janez Zimmermann že dve leti operira krčne žile, vodi samoplačniško ambulanto. Ljudi prepričuje v nujnost posegov, čeprav imajo zdrave noge. Operira v oporečnih prostorih. V številnih primerih so morali njegovi pacienti pomoč zaradi zapletov poiskati na urgenci, mlad moški je ostal celo brez noge, so sinoči poročali v Odmevih na javni televiziji.
Oglej si celoten članek

Za Odmeve sta svojo zgodbo povedali dve mladi ženski, ki sta se na zasebnega zdravnika Janeza Zimmermanna obrnili zaradi bolečin v nogah in oteklin. Ker sta se želeli izogniti dolgim čakalnim vrstam, sta pristali na zdravljenje pri tem zdravniku.

23-letnica izpoveduje, da ji je zdravnik ugotovil, da ima dober liter in pol zakisane krvi v telesu. Kako je to ugotovil, ne ve. Špikal jo je z neko iglo. Rekel ji je, da je treba pod nož, nujno, sicer bo šla ta kri še v drugo nogo. Čez pet dni je bila na operacijski mizi. V resnici dekle trpi zaradi popuščanja srca, zato so ji otekale noge. 23-letnici je operiral zdrave noge.

32-letnici se je dogajalo podobno, po operaciji pri omenjenem zdravniku je prišlo do zapletov, končala je na urgenci izolske bolnišnice. Specialist je tam ugotovil, da je šlo za povsem nepotreben poseg, da zanj ni bilo nobene indikacije. "Tudi zdaj ni nobene indikacije zaradi venskega popuščanja," je zapisal v njeno zdravsveno dokumentacijo. Operirana je bila od dimelj do gležnja.

Operira v hotelskih sobah

Novinarka Evgenija Carl je zdravniku Zimmermannu poslala mlado sodelavko s snemalnikom. Še prej so jo poslali na ultrazvok, ki sta ga odčitala dva žilna kirurga in ugotovila, da ima povsem zdrave noge. Sporni zdravnik Zimermann je vendarle "ugotovil", da ima težave na zunanji strani leve noge in da se da to "lepo popraviti". Dekle je tikal, rekel ji je: "Dala boš 200, 300 evrov, potem boš pa še ostalo prinesla, ko boš dobila od zavarovalnice nazaj."

Zakisana kri, operacija zaklopke, nujna operacija. Tako straši in novači paciente že dvajset let; pretežno po domovih za upokojence, trgovinami s sanitetnim materialom, v zdraviliščih. Operira pa kar v hotelskih sobah, kozmetičnih salonih, so novinarki Carlovi povedali njegovi pacienti. Ena izmed omenjenih mladih žensk je povedala, da ji je bil poseg boleč, ker je zaradi bolečine potarnala, jo je zdravnik grobo opozoril, da naj ne jamra, da mu ne bo odgnala ostalih pacientov. Osebju je naročil, da naj zvišajo glasnost radia.

Ko je zdravstvena zavarovalnica začela plačevati žilne operacije v tujini, je zdravnik izkoristil priložnosti in svojo dejavnost preselil v Trst. Ena izmed omenjenih mladih pacientk, je povedala, da je zdravniku za poseg plačala 800 evrov, ko je dobila povrnjeno s strani zavarovalnice, še 800 evrov. Skupaj 1600. Preden sta mu dali še denar s strani zavarovalnice, jima je grozil, počiljal sms sporočila.

Ostal brez noge

Janeza Zimmermanna nihče od slovenskih 15-tih žilnih kirurgov ne pozna, dobivajo le njegove paciente, ki se soočajo z zapleti po operacijah. Ena izmed pacientk, ki jo je operiral v Trstu, je prišla k zdravniku v Celju s sepso, šokom, mrzlico. Na spornega zdravnika se je obrnil tudi mlad moški z razjedami na nogah; tudi pri njem je ugotovil, da gre za krčne žile. In jih operiral. Na kontrolo ga ni povabil. Pacient je prišel na pregled k svojemu zdravniku in to že takrat, ko je bila razjeda praktično globoka do kosti. Vsi napori so bili zaman, potrebna je bila amputacija noge. Drugemu pacientu je poškodoval živec, da danes ne more dvigniti noge.

Novinarka javne televizije se je sama obrnila do spornega zdravnika in ga nagovorila, da je očitno edini na svetu, ki operira venske zaklopke. Odgovoril je, da ne, da se to vendar ne da. Zakaj to razlaga bolnikom? ... Kasneje ji ni želel več dajati izjav.

Na tem mestu se postavlja vprašanje, zakaj, če zdravnik na milo rečeno sporen način deluje že dvajset let, če zdravniki v slovenskem javnem sistemu popravljajo njegove napake, ni nihče ukrpal? Za Odmeve je predsednik združenja žilnih pacientov dr. Mladen Gasparini povedal, da je njega in še dr. Klokočovnika zdravstvena zbornica pooblastila za nadzor. Pred pol leta. Ker delujeta na istem področju, sta se iz postopka izločila. Postopek sicer še traja.

Čakalne dobe za operacije krčnih žil so od 24 mesecev do štirih let. Ljudje iščejo alternative, ki pa se, očitno, lahko izkažejo celo kot nevarne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 06:51 27. Maj 2016.

    V Sloveniji ne deluje NIČ. Samo ropanje. Ne moremo zaupati zdravništvu, ustavnim sodnikom...<br />Zakaj smo ustanivili samostojno državo? Za lopove?

  • mph
    21:06 26. Maj 2016.

    Kar jaz vem operira v Italiji, menda pa je imel nekaj časa ambulanto tudi nekje na Obali, vendar NI slovenski …

  • 15:23 26. Maj 2016.

    Ne pozabimo,da je omenjeni doktor Janez Z. verjetno član zdravniške zbornice Slovenije (previdevam) je pa gotovo na seznamu Ministrstva za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.