Zaradi pritožbe na referendum možni večji zapleti

Foto: Žurnal24 Glasovnice za trojni referendum.
Foto: Žurnal24 Glasovnice za trojni referendum.
Na vrhovnem sodišču so do izteka roka v ponedeljek ob polnoči prejeli eno pritožbo na poročila Državne volilne komisije (DVK) glede izidov novembrskih referendumov o zakonih o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi.
Oglej si celoten članek

Pritožbo, ki se nanaša na vse tri referendume, je vložil Ladislav Troha, predstavnik Osveščenih prebivalcev Slovenije (OPS). Pritožil se je na  postopek izvedbe referendumov in volitev.

Sumljivo mu je poročanje o volilni udeležbi

Po njegovih besedah namreč volilne komisije sporočajo volilno udeležbo do 10. oz. do 16. ure, ne sporočajo pa volilne udeležbe do 19. ure. Troha sklepa, da volilne komisije volilne udeležbe ne ugotavljajo iz imenikov ampak iz preštetih glasovnic, ob tem sumi da to počnejo z namenom, da se v volilne skrinjice dodajajo vnaprej obkrožene glasovnice.

Troha vrhovnemu sodišču predlaga revizijo referendumskega izida, na način, da posebna komisija, sestavljena iz sodnikov in predstavnikov organizatorjev referendumske kampanje prešteje vse glasovnice in to številko primerja s številom volilnih udeležencev, zabeleženih v volilnem imeniku.

Poročilo o izidu referendumov tako še ni pravnomočno. Nadaljnja časovnica bo odvisna od tega, ali bo vrhovno sodišče o pritožbi odločilo takoj ali šele po praznikih. 

Možni resni zapleti

Pritožba Trohe na poročila o izidu referendumov lahko pomeni, da se uveljavitev na referendumu potrjenih zakonov kljub temu, da je DVK skrajšala rok za sprejem poročil in ni čakala na podatke o številu umrlih volivcev, lahko zavleče v prihodnje leto.

Zavleklo se bo torej pri oblikovanju vlade ter uveljavitvi zakona o RTV, ki naj bi omejil vpliv politike na javno tečevizijo, težave pa se bodo pojavile, ker bo s 1. januarjem tako uveljavljen zakon o dolgotrajni oskrbi, glede katerega pa ni zagotovljeno financiranje in kadri, ki bi zakon izvajali. 

Na ministrstvu za zdravje in ministrstvu za delo si prizadevajo najti rešitev s katero upravičenci do dolgotrajne oskrbe s 1. januarjem ne bodo izgubili pravic.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 05:56 21. December 2022.

    Meni se pa zdi zanimivo, da vsa državna garnitura z vsemi odvetniki, pravniki, svetovalci in svetovalci svetovalcev ni sposobna urediti …

  • 05:27 21. December 2022.

    Točno to se dogaja kar sem napisal.....SDS ima vsepovsod t.i. speče celice, ki so lahko leta neopazne in potem, ko …

  • 20:29 20. December 2022.

    Dajmo tega častnika poslat v Ukrajino, prosim

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.