Zaradi ruskega embarga smo umaknili 2.140 ton jabolk

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vlada tudi letos podaljšuje ukrep pomoči na trgu s svežim sadjem in zelenjavo zaradi ruskega embarga. Če je bila lani za humanitarne namene namenjena le tretjina umaknjenih pridelkov, bodo letos vsi.
Oglej si celoten članek

Po tem, ko je Evropska unija podaljšala sankcije zoper Rusijo, je slednja ta mesec odgovorila z dodatno prepovedjo uvoza večine hrane iz Unije, ZDA, Avstralije in Kanade. Prepoved uvoza tako velja za ribe, meso, mlečne izdelke, sadje in zelenjavo. Za pridelovalce slednjih dveh pa Unija že drugo leto nudi pomoč.

V tem tednu lahko tako slovenski pridelovalci svežega sadja in zelenjave ponovno napovejo umik pridelka iz trga zaradi sankcij Rusije v zameno pa jim bo država dodelila finančno pomoč. Lani je država na ta račun 15 pridelovalcem razdelila nekaj manj kot pol milijona evropskih sredstev, letos pa je predvidenih 1.190 tisoč evrov. Skupno naj bi umaknili do največ 3.000 ton pridelokov.

Lani tretjina v humanitarne namene, letos vse

"Odvečen" paradižnik, korenček, zelje, paprike, cvetače, brokoli, kumare, jabolka, hruške ali slive, ki se jih bodo pridelovalci odločili umakniti iz trga, bodo letos v celoti namenjeni humanitarnim organizacijam (Rdečemu križu in Karitasu) oziroma šolam in vrtcem. Del umaknjenih pridelkov je država v humanitarne namene predvidela že lani, a večji del lanskih presežkov je končal v predelovalni industriji.

Umaknili največ jabolk ...

Foto: Gregor Katič Stajerska 10.12.10, paket, rdeci kriz, humanitarno, foto: gregor katic Na agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja tako pojasnjujejo, da so lani za "umik s trga - brezplačna razdelitev" odobrili 10 zahtevkov, v katerih je bil prijavljen umik 998,7 ton sadja in zelenjave. Za 20 ton paradižnika, 4 tone hrušk in 974,7 tone jabolk, ki so jih brezplačno razdelili, pa so pridelovalcem namenili 397.700 evrov.

V industrijsko predelavo pa je 1.165,7 ton jabolk oddalo 5 proizvajalcev, ki so za to skupja prejeli 76.900 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.