Zaradi slabe letine burbonske vanilije prve podražitve

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Zaradi slabe letine burbonske vanilije na Madagasjarju prve podražitve. Na Hrvaškem podražili sladoled, pri nas trgovci tudi umaknili vanilijo s trgovskih polic.
Oglej si celoten članek

Zaradi slabe letine burbonske vanilije leta 2014 na Madagaskarju, ki drži nad to začimbo monopol, so cene na trgu skočile v nebo. Lansko leto so zato pridelovalci pohiteli in vanilijo, ki je zrasla, prezgodaj zapakirali in skušali prodati. Cene kvalitetne aromatične začimbe so tako še vedno vrtoglavo visoke.

Po podatkih podatkovnega podjetja Mintec z Združenega kraljestva se je cena burbonske vanilije iz Madagaskarja dvignila za kar 120 odstotkov.

Na Hrvaškem prve podražitve sladoleda

Svetovni mediji so že dlje časa ugibali, da bi stroške slaščišarji lahko prenesli na potrošnike s podražitvijo sladoleda in nekaterih slaščic, kar so na Hrvaškem slaščičarji tudi storili. Za eno kuno oziroma 13 centov višje kepice so novinarski kolegi iz Jutarnjega lista našteli v več zagrebški lokalih, in sicer v Vinceku, Oranži, Zagrebu, Amelie ...

Kot navajajo slaščičarji jih je v to prisila podražitev sestavin, še posebej vanilije, ki je, kot navajajo prisotna v večini okusov sladoledov. "Pred tem sem plačala 300 evrov za kilogram vanilije, zdaj plačam 600 evrov," je še navedla slaščičarka in lastnica slaščičarne Mak Na Konac Petra Jelenić, ki pa se zaenkrat zanaša še na svojo zalogo. Ob tem je dodala, da se dražijo tudi ostale sestavine, kot so mandlji, pistacije in lešniki. 

A brez skrbi, vsi slaščičarji se za podražitev niso odločili. Za višje cene so se zaenkrat odločili predvsem zagrebški slaščičarji, med tem drugje pri sosedih tega trenda niso zaznali. Da višji cen zaradi podražitev vanilije ne bo, obljubljajo tudi našli slaščičarji.

V priljubljeni slaščičarni Zvezda nam je Emina Halilović zagotovila, da "zaradi tega ne nameravamo višati cen, saj že leta uporabljamo naravne sestavine in so naše cene temu prilagojene". Trenutno tudi nimajo težav z dobavo vanilije iz Madagaskarja in upajo da bo tako tudi ostalo.

Vanilija sicer ne raste le na Madgaskarju, a kot pravijo slaščičarji, je za njih zaradi močne arome najbolj primerna prav burbonska vanilija, ki raste tam. "Madagaskarska vanilija je zelo cenjena, ker ima zelo močno aromo in so stroki še posebej kvalitetni. Vanilija s Tahitija ima bolj nežno, cvetno aromo, mehiška pa nekoliko bolj trpek okus," nam je pojasnila še Halilovićeva. 

Manj vanilije na trgovskih policah

Nekaj več težav z nakupom organske vanilije po primernih cenah pa so imeli pri trgovini PlanetBIO. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da poiščemo ustrezen vir ekološke vanilije, s katerim bomo nadomestili morebitni izpad dobave vanilije z Madagaskarja – a ne za vsako ceno," so še navedli v trgovini na svoji spletni strani in dodali, da so se zaradi nizkih zalog burbonske vanilije z Madagaskarja odločili, da vanilijo v prahu umaknejo iz svoje spletne trgovine in jo uporabljajo zgolj v njihovi lastni proizvodnji.

Foto: Profimedia Burbonska vanilija Foto: Profimedia Burbonska vanilija

Foto: Profimedia Burbonska vanilija

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 21:30 30. April 2016.

    V večini jem =jogurt za gozdnimi sadeži..!!

  • 18:51 30. April 2016.

    katera polpismena budala je napisala to skrpucalo?

  • 18:15 30. April 2016.

    Vanilijevga sladoleda itak ni potrebno ... raje ne jem kot več plačam

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.