Zaradi slabe letine podražitve hrane?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Slabo vreme letošnje prve polovice poletja vpliva na številne poljščine in vrtnine, katerih pridelek je slabši, kot običajna leta. Se nam obetajo podražitve hrane?
Oglej si celoten članek

S padavinami izdatno poletje res vpliva na pridelek; manj ga je, tisto, kar ostane, pa je slabše kakovosti. Večina pridelovalcev toži nad vremenom. Po podatkih, ki so jih zbrali kmetijski svetovalci pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, stalne padavine že puščajo prve posledice na poljih in nasadih. Marsikje razmočena tla onemogočajo setev strniščnih posevkov in otežujejo spravilo pridelkov. Za boljšo predstavo: pridelek paprike, paradižnika in kumar na prostem je marsikje povsem uničen, v povprečju pa je njihov pridelek manjši za 40 odstotkov.
Se nam zaradi slabe letine obetajo jesenske podražitve hrane? "Morda res, vendar ne zaradi vremena pri nas. Namreč Slovenija je na globalnem trgu tako majhna, da s svojo proizvodnjo za dvig ali spust cen ne pomeni nič. Če pa bi se takšno vreme pojavljalo na širšem območju unije, potem pa bi lahko predvidevali v takšni smeri," pojasnjuje podpredsednik Sindikata kmetov, Roman Žveglič.

Po podatkih ministrstva za kmetijstvo je v Sloveniji stopnja samooskrbe z zelenjavo majhna, ima trend zmanjševanja ter med leti niha. V povprečju zadnjih petih let je stopnja samooskrbe z zelenjavo skupaj znašala le kako tretjino. Torej bi se pri nas lahko zbali višanj cen zelenjave, če bi bilo slabše vreme na širšem območju. To pa ni.

Tudi na tržnicah, preko zadrug, kjer prodajajo slovensko zelenjavo in sadje, višanja cen ni pričakovati, je prepričan eko kmet Boris Fras iz podjetja Bio Istra. "Kjer jaz prodajam, tam slabo vreme nima nikakršnega vpliva. Tudi na mojo pridelavo je nima. Imam vedno strategijo večkratnega sajenja iste stvari. Če se recimo melone ne bi do zdaj naredile, bi jih sadil še enkrat. Če se kaj ni naredilo, bom sadil ponovno."

Zaradi slabega vremena so tako za zdaj najbolj prizadeti vrtičkarji in manjši pridelovalci, ki pa - kot že rečeno - na gibanje cen niti nimajo vpliva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:58 8. Avgust 2014.

    Kako zdaj pa podražitve , saj nam bo ja vsega ostalo , ko je pa Tista Ruska budala vrgel na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.