Zaradi šole v naravi otroci ob uro športa tedensko

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Starši so nezadovoljni, ker imajo otroci zaradi šole v naravi manj ur športa tedensko. Šola: nadomestiti moramo manjkajoče ure slovenščine, matematike in drugih predmetov.
Oglej si celoten članek

"Otroci tretjega razreda so bili v šoli v naravi, zdaj pa imajo namesto treh le eno uro športa na teden," je nezadovoljen starš učenca OŠ Stična pri Ivančni Gorici. "Ponavljamo, da se otroci premalo gibljejo, zdaj se bodo pa še manj."

PREBERITE ŠE: 

Šport se je izvedel kot tečaj plavanja

Na OŠ Stična pojasnjujejo, da so za učence tretjih razredov po predmetniku predpisane tri ure športa na teden oz. 105 ur v letni kvoti, od tega obvezno 20 ur za tečaj plavanja. "Ta tečaj bi sicer lahko izvedli tudi v drugem razredu, a ga pri nas izvajamo v tretjem," pravijo. "Izvedemo ga lahko v različnih oblikah, tudi v obliki šole v naravi. Tako torej ostane za pouk športa 85 ur, ki se jih izvede v šoli in 20 ur, ki so namenjene plavanju."

Na tedenski ravni so na šoli tako znižali število ur športa, ker se strnjeno izvaja v šoli v naravi, pri čemer morajo za manjkajoči teden nadomestiti število ur slovenščine, matematike in preostalih predmetov. 

Ena ura športa na teden izjema

"Praviloma imajo učenci v nekem obdobji po dve uri športa, namesto po tri na teden do izravnave z drugimi urami, je pa to teoretično 20 tednov," pojasnjujejo na šoli. "Če se je kje zgodila ena ura pouka športa na teden, se je verjetno izjemoma. Na šoli imamo enajst tretjih razredov razredov."

Dodajajo, da veljavni učni načrt za učence prvega triletja predvideva tri ure športa na teden. "Na naši šoli smo imeli poleg tega še dodatni dve uri tedensko iz naslova 'Zdrav življenjski slog'," pojasnjujejo na šoli. "Ta projekt se je zaključil s koncem novembra v tem šolskem letu. Na šoli smo izvajanje podaljšali še do 12. februarja 2016, ko je tudi šoli zmanjkalo sredstev. Nadaljevanje projekta je v razpisni fazi in šola se je na razpis prijavila. K projektu pa smo pristopili, ker se zavedamo, da je gibanje za otroke še kako pomembno."

315 ur za prvo triletko

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, pojasnjujejo, da imajo učenci prvega, drugega in tretjega razreda osnovne šole skladno s predmetnikom po tri ure predmeta šport tedensko, kar letno znese 105, skupaj, v treh letih, ki jih štejemo v prvo vzgojno-izobraževalno obdobje, pa 315 šolskih ur. 

"V vsakem razredu se vsako leto organizira tudi pet športnih dni, pri čemer vsak traja pet pedagoških ur," pojasnjujejo na ministrstvu. "Na letnem nivoju se tako organizira 25 ur športnih dejavnosti. Iz naslova interesnih dejavnosti vsaka šola lahko organizira tudi športne krožke z različnimi vsebinskimi poudarki. Krožki so lahko organizirani za posamezne razrede ali učence več razredov," pojasnjujejo na ministrstvu. "Predmetnik je realiziran, če je opravljeno najmanj 95 odstotkov predvidenih ur."

Za dejavnosti predvidenih 15 dni

Dodajajo, da se v progamu šole v naravi povezujejo vsebine, ki se praviloma izvajajo v okviru dni dejavnosti. "Vsaj razred ima po predmetniku 15 takih dni letno, poleg športnih, še kulturne, tehnične in naravoslovne dneve," pravijo na ministrstvu. "Število ur predmeta šport se ne more zmanjšati, ker se je učenec udeležil programa šole v naravi. Kot rečeno, se takrat pretežno izvajajo vsebine dni dejavnosti."

Okrožnica o izvedbi tečaja plavanja

A okrožnica ministrstva, s katero šolam nalaga, na kakšen način naj izvede tečaj plavanja v drugem ali tretjem razredu in je objavljena tudi na spletni strani ministrstva, pravi tudi: "Šola lahko izvede tečaj plavanja tako, da učenci dnevno obiskujejo bazen, ali pa izvede tečaj plavanja v okviru šole v naravi. V vsakem primeru v tem času realizira 20 ur pouka športne vzgoje in v dnevniku oddelka zabeleži realizacijo teh ur športne vzgoje. Ker imajo učenci v času, ko poteka tečaj plavanja, več ur športne vzgoje tedensko kot to določa predmetnik, je potrebno v času pouka v skozi celo šolsko leto obseg športne vzgoje ustrezno zmanjšati. Letno število ur pouka športne vzgoje je v skladu z veljavnim predmetnikom v 2. in v 3. razredu 105 ur. Izvedba obveznega tečaja plavanja ne sme za učence pomeniti večjega števila ur pouka športne vzgoje."

irma.hus@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:12 3. Marec 2016.

    Vedno se je ure športa nadomeščalo z drugimi urami in smo bili zato brez telovadbe.<br />ŽAL

  • 22:11 2. Marec 2016.

    Šole imajo učne načrte, ki pa se jih ne držijo. En teden smučanja, pol pa so otroci celo leto privezani …

  • 19:21 2. Marec 2016.

    Starši naj poskrbijo ,da njihovi otroki ne bodo vegetirali pred računalnikom !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.