Zaradi stranskih učinkov na urgenco

Foto: Sergeja Hadner Hvala Slovenija 16.09.13, Breda Bavec, druzinska zdravnica, in Maja Petre, farmacevtka
Zdravniki težko obvladujejo hkratno jemanje desetih ali več zdravil. Število takšnih pacientov vztrajno raste.
Oglej si celoten članek

"S širjenjem diagnostike se širi terapija. Vrtimo se v krogu. Potem ko bolniku pomagamo z nekim zdravilom, velikokrat potrebuje še recimo zdravilo za želodec," razlaga družinska zdravnica Breda Bavec. Trend predpisovanja zdravil narašča predvsem pri bolnikih, ki že imajo predpisana zdravila. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je bilo leta 2009 23 tisoč bolnikov, ki so jemali deset ali več različnih zdravil hkrati.

Zaradi zdravil na urgenco

Zaradi težav z zdravili skoraj štirje odstotki bolnikov obiščejo urgenco. Univerzitetni klinični center Ljubljana zaradi nepravilnega ali medsebojnega učinkovanja zdravil hospitalizira več kot šest odstotkov bolnikov. Med vsemi neželenimi učinki zdravil je petina takšnih, ki povzročajo zdravstvene zaplete ali smrt. "Pri jemanju osmih ali več zdravil je stoodstotna verjetnost, da se bodo pojavili neželeni učinki," pravi farmacevtka Maja Petre.

Farmacevti z več znanja

"Zdravniku ni lahko. Pacient od vsakega specialista dobi nabor terapije, ki jo moramo sestaviti tako, da ni stranskih učinkov. Nimamo znanja, ki ga imajo farmacevti. Največja težava so stranski učinki, ki se jih pacienti ne zavedajo," pojasnjuje Bavčeva. Osebni zdravniki imajo sicer dostop do podatkovnih baz, ki izpostavijo sporne kombinacije zdravil. "Izkušnje so pokazale, da se pokaže preveč interakcij, ki jih je treba kritično ovrednotiti. Vsaka interakcija zdravil za vsakega bolnika ni enako pomembna," dodaja farmacevtka.

Pilotni projekt

Največ bolnikov, ki hkrati jemlje več zdravil, je v Pomurski regiji. Od novembra tam izvajajo pilotni projekt s farmacevtom svetovalcem. Družinski zdravniki k farmacevtu napotijo bolnika s petimi ali več zdravili, za katerega sumijo, da ima težave zaradi medsebojnega učinkovanja zdravil. Pri 192 bolnikih, ki so jemali v povprečju 12,5 sestavine, so farmacevti odkrili 317 možnih resnih interakcij. Bolniki, ki so se posvetovali s farmacevtom, zdaj jemljejo povprečno za 2,6 zdravila manj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • dd
    09:56 27. September 2013.

    Obstaja tudi točno določena prehrana za točno določene bolezni. Ampak zdravniki in farmacevti raje služijo bajne dobičke na plečih in …

  • 22:21 17. September 2013.

    legalizirana konoplja bi ta problem odpravila, ter zdravstvena blagajna bi privarcevala bajne vsote denarja. Konkreten primer bolnika, ki jemlje tablete …

  • 14:21 17. September 2013.

    V Avstraliji poznam vodjo projekta (farmacevt), ki uvaja nove IT rešitve prav za te probleme. Doktor vpiše novo zdravilo v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.