Zaradi suše razglasili izredne razmere

Foto: Profimedia
V Italiji so zaradi vročinskega vala in izjemne suše razglasili stanje naravne nesreče v pokrajinah Parma in Piacenza. Sušne razmere se bodo nadaljevale tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Italijanska vlada bo kmetom in živinorejcem v severnoitalijanskih pokrajinah Parma in Piacenza priskočila na pomoč z8,65 milijona evrov. Predsednik deželne vlade v Venetu Luca Zaia je izrazil tudi veliko zaskrbljenost zaradi znatnega zmanjšanja pretoka reke Pad. Njena gladina je namreč 65 odstotkov pod normalno vrednostjo. 

O suši poročajo tudi s Sardinije, kjer si prav tako želijo pomoči vlade. Opozarjajo, da so imeli v zadnjih dveh letih za 45 odstotkov manj padavin od dolgoletnega povprečja. Raziskovalni institut CNR navaja, da gre za drugo pomlad z najmanj padavinami po letu 1800 v Italiji. Suša je povzročila za skoraj milijardo evrov škode in tudi že negativni vpliva na cene kmetijskih proizvodov, ki se dvigajo. 

Podpovprečno dežja tudi v Sloveniji

Agencija RS za okolje (ARSO) opozarja, da je tudi povsod po Sloveniji od začetka letošnjega vegetacijskega obdobja padla podpovprečna količina dežja. Za razvoj zgodnje poletne suše v nekaterih predelih Slovenije je ključno obdobje po 15. maju, ko je do konca druge dekade junija na obalnem območju Slovenije padlo slabih 10 %, na Goriškem okoli 50 %, na vzhodu in severovzhodu od 50 do 80 %, na jugovzhodu okoli 40 % povprečne količine dežja.

Sušne razmere se bodo še nadaljevale. Krajevne padavine bi v naslednjih dneh na manjših porečjih prehodno lahko izboljšale vodne razmere. Prihodnji teden se bo vodnatost rek predvidoma povečevala. Gladine podzemnih voda na aluvialnih vodonosnikih so srednje nizke, na Kranjsko - Sorškem polju je gladina podzemne vode srednje visoka. Gladine se počasi znižujejo, ob pomanjkanju padavin v prihodnjih tednih pričakujemo nadaljevanje počasnega zniževanja gladin podzemne vode. 

Foto: Shutterstock Zalivanje

Do konca meseca obilnih padavin ne moremo pričakovati. Danes in jutri se bodo v popoldanskem in večernem času pojavljale krajevne vročinske nevihte. Temperature se bodo gibale okoli 35 stopinj Celzija. V nedeljo popoldne naj bi naše kraje prešla vremenska fronta, ki bo prinesla prehodno osvežitev. V prvi polovici prihodnjega tedna bo verjetnost za padavine razmeroma majhna, več bi jih lahko bilo v drugi polovici tedna.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.