Zaradi takih zadev ljudje delajo samomor

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Na spletu se je pojavil video, v katerem naj bi ravnatelj ene izmed srednjih šol oralno zadovoljeval profesorico, z mobilnim telefonom pa naj bi to posnel eden izmed učencev.
Oglej si celoten članek

"Meni se to ne zdi vredno besed. To je fuj. Bedaka sta, da sta to delala v šoli," komentira ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc. Dodaja, da je tudi tisti, ki je snemal, butelj. "Če je naletel na kaj takega, bi moral zapreti vrata in na to pozabiti, ne pa še snemati," pravi.  

Že objemanje in poljubljanje ne sodi v šolo, sankcij pa ni

"Kodeksa glede obnašanja učiteljev in ravnateljev, ni," pravi Milan Rejc, predsednik Združenja ravnateljev. "Nepisana pravila pa pravijo, da se moramo vesti v mejah, ko ne motimo drugih, tako učiteljev kot učencev, ki jim hormoni v tem času bolj divjajo. Objemanje, poljubljanje in drugo pač ne sodi v šolski prostor," pravi Rejc, ki meni, da sta ravnatelj in učiteljica s svojim ravnanjem sporočila, da če to v javnosti lahko počnejo učitelji, potem lahko pač tudi učenci. 

Glede tega, kako bi predsednik Združenja ravnateljev ukrepal kot ravnatelj, če bi se to zgodilo na njegovi šoli, Rejc pravi, da gre za "zelo spolzko stvar""Ne bi se odločil za disciplinski ukrep v smislu nekega administrativnega ukrepa. Skušal bi z drugimi potezami, s pogovovorom in nasvetom, da se je na relaciji moški-ženska včasih potrebno brzdati," pravi Rejc. 

Snemanje je kaznivo dejanje, ne seks

"Šokirana sem. To je nedopustno in nezakonito slikovno snemanje in to je hudo kaznivo dejanje, podobnega primera pri nas se ne spomnim. Je pa vprašanje, kako bo mogoče najti tistega, ki je to posnel," pravi nekdanja informacjska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Po kazenskem zakoniku je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta, se pa pregon začne le, če ga zahteva oškodovanec. 

Ravnatelj in učiteljica sta za Svet na Kanalu A povedala, da sta podala kazensko ovadbo na policijo. Oba sta zanikala, da bi bila na posnetku. Ravnatelj je prepričan, da gre za montažo."Jaz v kabinete ne hodim. Pogosto," je dejal. Vidno iz sebe je bila tudi učiteljica, ki je nad vsem skupaj zgrožena.

Kabinet ali pisarna ni javni prostor

"Čeprav se je to zgodilo v šoli, ki sicer ni domača kopalnica ali spalnica, spada to v prvi krog zasebnosti, drugače bi bilo le, če bi to počela na glavnem trgu. Kabinet ali ravnateljeva pisarna ni javen kraj v smislu, da bi lahko tja postavili kamero in snemali vse, kar se tam počne. Če bi bila ravnatelj, bi od medijev zahtevala umik teh fotografij in od You tuba ter drugih portalov umik posnetkov, je pa to zelo problematično, ker ima dostop do računa le tisti, ki je zadevo objavil," še pravi Nataša Pirc Musar. 

To je spletno nadlegovanje, ljudje zaradi tega delajo samomore

"Če bomo začeli tako, me zelo skrbi. To je spletno nadlegovanje, ponavadi sicer to delajo otroci otrokom. Na Norveškem je en fant naredil samomor, ker so ga sošolci snemali in objavljali posnetke, polili so ga na primer po genitalijah in trdili, da se je polulal," pravi Pirc Musarjeva in dodaja, da je bilo nekaj primerov, ki se sicer niso tako tragično končali, tudi pri nas. "Pri nas so učenci ene izmed šol na eni izmed blogerskih strani odprli sovražno stran za enega izmed učencev, objavili so na primer fotografijo podgan, ki pijejo mleko in napisali, da je to njegova družina. Vedno prosim vse, naj drugemu ne naredijo ničesar, kar ne želijo, da se zgodi njim," poziva Pirc Musarjeva. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 63

  • 13:44 30. November 2014.

    Se strinjam, upam da dobijo ščinkavca mejhnga,pa da ga bo pekla vest do konc živlena. Kazensko ta mulo more odgovarjat …

  • 09:51 30. November 2014.

    Naj vsaj počiva v miru. Novinarska drhal naj pa odgovarja za svoja dejanja.

  • 22:58 29. November 2014.

    Matr, če je sila za sex, bi ti kr v parku pred Šolo? ne seri si ko tusti... A je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.