Zaradi Ukrajine smo lahko tarča tudi mi

Foto: Profimedia
Zaradi vojaškega konflikta v Ukrajini oz. sankcij Zahoda proti Rusiji in Belorusiji se je povečala možnost kibernetskih napadov na finančne institucije v EU, opozarja Agencija za zavarovalni nadzor (AZN). Zavarovalnice in pokojninske družbe zato poziva k še večji skrbnosti.
Oglej si celoten članek

Kot so danes poudarili v AZN, je pandemija covida-19 v zadnjih dveh letih pospešila digitalno preobrazbo finančnih institucij. "Pri izvajanju vsakodnevnih dejavnosti in zagotavljanju storitev strankam se finančne institucije v večji meri zanašajo na digitalne rešitve in rešitve, ki omogočajo delo na daljavo. Čeprav je to prineslo koristi, pa se je zaradi vse večjega zanašanja na digitalne rešitve povečalo tudi tveganje za kibernetske napade," so zapisali na spletni strani.

Zavarovalnice in pokojninske družbe so lahko naravna tarča kibernetskih napadov, saj imajo v lasti velike količine zaupnih podatkov o potrošnikih in zavarovancih. Produkti, police in oblikovanje cen temeljijo na podatkih, so poudarili.

Glavne posledice, ki jih zavarovalnice in pokojninske družbe utrpijo po kibernetskih napadih, so prekinitev poslovanja in materialni stroški. "Tudi škoda na ugledu je lahko precejšnja ali celo nepopravljiva. Pridobljeni podatki se lahko uporabijo za različne kriminalne namene, kot je kraja identitete za pridobitev finančnih koristi," so opozorili.

Najpogosteje zaznani napadi v kibernetskem prostoru zaradi vojne v Ukrajini so po njihovih besedah napadi onemogočanja (DDoS, Distibuted Denial-of-Service), zlonamerna programska oprema za uničenje podatkov (sabotaža), ciljana elektronska sporočila z zlonamerno vsebino ter povečano pregledovanje naslovnega prostora z namenom iskanja ranljivosti.

"Zavarovalnice in pokojninske družbe morajo zato zaradi vojne v Ukrajini še z večjo skrbnostjo vzpostaviti oziroma izvajati procese in postopke, ki zagotavljajo njihovo neprekinjeno poslovanje ter varnost njihovih podatkov," so sklenili v AZN.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 21:04 16. Marec 2022.

    verjetnost za vojno se je povecala zaradi soliranja janse. se v vojno nas bo spravil

  • 17:30 16. Marec 2022.

    Kibernetski napadi so že . Čutijo jih že slovenska podjetja. Ena največjih Papirnic v Sloveniji že tarča napada.

  • 16:40 16. Marec 2022.

    Ne skrbite, itak bo šlo vse v maloro.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.